Gazdaság

2015.06.10. 14:28

Ne misztifikáljuk az innovációt - Konstruktív párbeszéd kkv csúcstalálkozón (videóval frissítve)

Veszprém – A kutatás-fejlesztés volt a vezérfonal, de az összefogás lehetőségét keresték a KKVHÁZ csúcstalálkozó néven összehívott kerekasztal beszélgetés résztvevői. Minden kisvállalkozókat érintő téma napirendre került a Megyeházán.

Tremmer Tamás

Lapkiadónk a lapjainkon keresztül foglalkozik a gazdasági élet történéseivel. A megbízható információk átadása alapfeladatunk, ezzel is segítjük a gazdasági folyamatokat. A Pannon Lapok Társasága nem csak hirdetési lehetőséget kínál, hanem a vállalkozások kommunikációs tanácsadója kíván lenni. Mindezt a PLT stratégiai ügyvezető igazgatója, Kázmér Judit hangsúlyozta a szerdai veszprémi üzleti fórumon.

A mikro-, kis és középvállalkozói (kkv) szektor érdekében a KKVHÁZ Zrt. a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségével együttműködve 2014-ben hirdette meg a KKV Csúcs nevet viselő, megyeszékhelyeket meglátogató üzleti fórumsorozatát. A legutóbbi rendezvényre a Megyeháza Szent István Termében kerül sor. Lapcsoportunk, a Pannon Lapok Társasága a szervezési munkába, mint a KKVHÁZ Zrt. stratégiai partnere kapcsolódott be.

Gulyás József a KKVHÁZ Zrt. vezérigazgatója köszöntőjében hangsúlyozta, a beszélgetésen a kkv szektor minden fontosabb problémája felmerülhet. Egy központi témát azonban előre megjelöltek, ezúttal a kutatás-fejlesztést (K+F). Úgy vélte, a fórumon olyanok vannak jelen, akik tudnak és akarnak is tenni a kisvállalkozók érdekében. Bízott benne, sikerül olyan elképzeléseket, elvárásokat megfogalmazni, amiket el tudnak juttatni a kormányzat felé. Fabacsovics Zoltán megyei főépítész, irodavezető arról tájékoztatott, hogy elkészült a megye területfejlesztési koncepciója.

Barták Péter, a PLT központi lapigazgatója megjegyezte, a fejekben a kutatás-fejlesztés hallatán nagy intézményi háttér képe sejlik fel, amihez sok pénz szükséges. Ezzel szemben azt tapasztalta, hogy nagyon sok apró ötlet is előre tud vinni, s a megyében is van olyan kisvállalkozás, amelyek saját erőből végeznek K+F tevékenységet. Ezek egyike a zirci Bakony Elektronika Kft. Hédl Sándor, a társaság ügyvezető arról beszélt, hogy kimondottan innovációs tevékenységre hozták létre a vállalkozást, s azóta is ez a vezérfonal számukra.

Gazsi Attila, a VOSZ Veszprém megyei elnöke szerint nem szabad misztifikálni a kutatás-fejlesztés-innovációt, viszont elengedhetetlenül szükség van rá. A vállalkozások ezért tudták tartani a lépést – akár a válság mellett is -, mert modernizáltak. Elekes András, a PLT Fejér megyei lapigazgatója a demisztifikálásra tett is javaslatot: célok megvalósítása újszerű eszközökkel. Vágó Péter, a KISOSZ megyei elnöke jelezte, a kutatásnak mindannyian haszonélvező vagyunk: vagy kitalálóként, vagy használóként. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a kkv szektort célirányos K+F+I pályázatokkal kellene segíteni. Szabó Tibor, a Pápa és Vidéke Ipartestület elnöke a mikrovállalkozók nehézségeiről beszélt: nagy a bürokrácia, magas az adóterhelés.

A fórum résztvevői hasznos információkat kaptak a piaci, az államilag támogatott hitellehetőségekről, valamint a várható pályázati kiírásokról. A fórum a lehető legszélesebb kört kívánta megszólítani, amit bizonyít, hogy a jövő vállalkozói – a Veszprémi Közgazdasági és Közigazgatási Szakközépiskola diákjai is ott voltak a teremben. A KKV Csúcstalálkozót üzleti kiállítás is kísérte, ahol vállalkozók mutathatták be termékeiket, szolgáltatásaikat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!