Gazdaság

2015.04.28. 17:09

Miért kötelező a kötelező biztosítás? (x)

A kötelező gépjármű biztosítás nem választható biztosítási forma, tehát kötelezően mindenkinek meg kell kötnie, akinek valamilyen gépjárműve van: személy-vagy teherautó, motorkerékpár, buszok, stb., sőt a rendszám nélküli robogókra is ez ugyanúgy érvényes.

A kötelező felelősségbiztosítást a gépjármű tulajdonosa, vagy üzembentartója kötheti meg, aki általában ugyan az a személy. Eltérő tulajdonos és üzembentartó leggyakrabban a lízingelt gépjárműveknél fordul elő, és azokban az esetekben is, amikor az autó használati jogát nem adásvétellel adja át valaki.

A kormányrendelet szabályozza a kötelező felelősségbiztosítást, amelynek rendeltetése az, hogy az általunk másoknak okozott károkat térítse meg, helyettünk. Ezért is mondhatjuk, hogy mindenkire vonatkozik, akinek gépjárműve van, mert azokkal kárt lehet okozni egy másik gépjárműben, és abban az esetben a felelősségek megállapítása után elengedhetetlenné válik az azonnali kártérítés a károsult részére. Ilyen helyzetben pedig megengedhetetlen az, hogy a károkozó egy kártérítési keret hiányában felmenthesse magát a kártérítés kötelezettsége alól.

Ezt megelőzően a kötelező biztosítással mindenki, attól a pillanattól kezdve, hogy gépjárművel rendelkezik, egy jövőbeni, előre bekalkulált káresetre kezd el pénzt „félretenni”, mint egy káralapot teremteni a kötelező biztosításon keresztül. Amikor pedig megtörténik a baj, akkor biztosító ezen összegek felhasználásával kármentesíteni tudja a károsultat.

Kötelező biztosítás nélkül nem vehetünk részt a közúti forgalomban, ellenkező esetben súlyos bírságokat kapunk, viszont ettől függetlenül előfordul olyan eset is, amikor a kárt egy kötelező biztosítás nélküli gépjármű okozza, és ilyen esetben a MABISZ Kártalanítási Számla téríti meg ezeket a károkat, viszont a károkozón feltételek nélkül behajtja az összeget.

A kötelező felelősségbiztosítás kártérítési összege nem korlátlan, viszont relatívan magasak a határösszegek: dologi károk esetében 500 millió forint, személyi sérüléses károknál 1250 millió forint.

A kötelező biztosítás nem csak ránk nézve kötelező, hanem a biztosítóra is, ezért ha eldöntöttük, hogy melyik biztosítóval kívánjuk megkötni, akkor az a biztosító nem utasíthatja vissza.

A Biztoshely biztosítási portál adatai alapján az utóbbi időben több mint 20 százalékkal drágultak a kötelező biztosítások, és Március utolsó hetében már 27 ezer forint fölött volt az átlagos díj. Ezt követően kissé mérséklődtek az árak, de még mindig 25 ezer forintot tesznek ki a díjak, és ilyen magas átlagtarifákkal legutóbb 2010-ben találkozhattak az autósok. A drágulás oka a 2014-ben tapasztalt kárgyakoriság emelkedése, illetve a növekvő gépjárműhasználat, és az is, hogy 2013-ra belátták a piaci szereplők, hogy nem képesek tovább folytatni az árversenyt.

A biztosítók folyamatosan figyelik egymást, és finomítják a díjaikat, amikortól lehetővé vált az évközbeni tarifahirdetés.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!