Gazdaság

2016.10.02. 16:00

Mi lenne a megoldás a munkaerőhiányra?

Veszprém - A munkaerőhiány fejtörést okoz a városnak, munkásszállásokat hoznának létre a vállalatoknak.

Piltman-Horváth Barbara

A munkaerőhiánnyal ma már nemcsak a vállalatoknak, de az önkormányzatoknak is foglalkozniuk kell, kikerülhetetlen probléma és közvetlenül a városra is hatással van. Hiszen, ha nincs ember, aki dolgozzon a nagyvállalatoknál, akkor azok nem tudnak termelni, megrendelésektől és ezáltal bevételtől esnek el, így kevesebb iparűzési adót fizetnek be a közös kasszába. Így aztán azok a fejlesztések, amelyeket pályázati forrásokból nem lehet megvalósítani, a fontossági sorrendben hátrébb kerülnek. Erről és a lehetséges megoldásokról tartott előadást Porga Gyula, Veszprém megyei jogú város polgármestere és Markovszky György, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke egy üzleti klubban Balatonalmádi patinás hotelében.

- Közel hatezer regisztrált vállalkozás működik a városunkban, 2-3 multinacionális nagyvállalat, 9-10 olyan cég, amely több mint 250 főt foglalkoztat. Veszprém iparűzésiadó-bevételének közel harminc százalékát adják ezek a nagyvállalatok - sorolta az adatokat a polgármester. - Nem kell különösebben kiemelnem, hogy miért nagyon fontos, hogy a munkaerőhiány kérdését megoldjuk.

Az elmúlt héten írták alá a foglalkoztatási paktumot, Porga Gyula (baloldalt) bízik a sikerben
Fotó: Pesthy Márton

A megoldást Porga abban látja, hogy az önkormányzat markánsabban részt vegyen az ingatlanpiacon. - Jelenleg mindössze 167 lakás van önkormányzati tulajdonban. A legnagyobb segítséget úgy nyújthatnánk, ha munkásszállásokat hoznánk létre, ahol a vállalatok el tudnák szállásolni a nem helyi munkavállalókat.

Ezt a megoldást támogatta és mutatta be Markovszky György is, aki kiemelte, bár Veszprémben a legutóbbi adatok szerint 2,1 százalékos a munkanélküliség, ennél sajnos jóval többen vannak, ha azokat is figyelembe vesszük, akik már kiestek a rendszerből. - Jelenleg 2-2200 főt három héten belül el tudnánk helyezni a megyében, akkora a munkaerőhiány. A legjobb azonban az lenne, ha azokat, akik nem szerepelnek a nyilvántartásban, integrálni tudnánk a munkaerőpiac világába.

Több projekt is folyamatban van munkásszállások építésére, Veszprémben az Egry-lakótelepen található kollégiumot alakítják át, a Dózsavárosban a viadukt végén lévő volt zeneiskola épületét is felújítják, valamint a Jutasi úti volt toborzóépületre is hasonló sors vár. - Az új lakások, társasházak építése is az ingatlanpiac felpezsdülését hozza, a használt lakások felszabadulásával könnyebb helyzetben lesznek azok, akik albérletet vagy nem túl drága ingatlant keresnek - tette hozzá a polgármester.

Az elmúlt héten másik fontos bejelentése is volt a városnak és a kamarának, aláírták ugyanis a kormányhivatallal, a Balatonalmádi Nagycsaládosok Egyesületével és a Pro Veszprém Városfejlesztési és Befektetés-ösztönző Kft.-vel egyetemben azt a foglalkoztatási paktumot, amely célcsoportjainak, többek között a hátrányos helyzetűeket, megváltozott munkaképességűeket segíti képzésekkel a munkaerő-piaci elhelyezkedésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!