Gazdaság

2016.09.14. 14:18

Legyen világhírű a magyar pálinka!

Balatonalmádi – Miután a közkedvelt gyümölcsök zöme leérett, megnőtt a forgalom a pálinkafőzdékben. A kétes minőségű otthoni főzés helyett egyre többen a bérfőzdéket választják.

Tremmer Tamás

Miután a magyar jogszabályokat módosították, az unió megszüntette hazánkkal szemben a kötelezettségszegési eljárást, így – bizonyos feltételek betartása mellett – továbbra is lehet odahaza pálinkát főzni. Csalló Jenő, a Pannon Pálinkafőzők Egyesülete (PPE) elnöke lapunknak elmondta, az önkormányzatnál regisztrált magánfőzőnek magánfőzés keretében történő párlat előállításához - az előállítást megelőzően – párlat adójegyet kell igényelnie az adóhatóságtól. Az otthoni főzés mennyisége azonban továbbra is korlátozott, maximum 86 liter 50 fokos pálinka állítható elő.

Az idei gyümölcstermés lokálisan igen eltérő képet mutat: volt olyan helye az országnak, ahol 90 százalékos fagyásra volt példa, máshol pedig kiemelkedő termésre, így is országosan átlagosnak mondható a gyümölcstermés. A legnépszerűbb gyümölcsfajták továbbra is a kajszi, a szilva és a körte, de egyre többen próbálkoznak olyan különlegességekkel, mint például az erdei bogyósok.Jelezte, sokan rájöttek, ha a kétes minőségű otthoni főzést választják, lehet, hogy olcsóbban jutnak a pálinkához, de az élvezeti értéke kisebb. Ennek köszönhetően a hazai bérfőzdékben egyre több a munka.

A piacon a főzdék között élesedik a konkurenciaharc. Míg 2005-ben, amikor Csalló Jenő indította a vállalkozását, 38 kereskedelmi bérfőzde volt az országban, addig ma már 135. Ezzel szemben a hivatalosan előállított pálinka mennyisége állandónak mondható, évek óta szűk sávban, 800-1000 hektoliterfok (100 százalékos alkohol) között mozog. Az újaknak nincs piacuk, talpon pedig csak a minőséget produkálók maradhatnak. A szakember úgy látta, erre a kiváló minőségre alapozva el kellene érni, hogy a hungarikum ne csak idehaza legyen világhírű, hanem a határokon túl is, ehhez a magyar bor marketingjéhez hasonló stratégiát kell megvalósítani a pálinkával. Ez azonban nem működik kormányzati segítség nélkül, szerencsére már kaptak támogató ígéretet.

Megjegyezte azt is, hogy jövőre drasztikusan változik a jövedéki szabályozás. A tervezett szigorítások közül egyet emelt ki: ezentúl majd napi jelentéstételi kötelezettség terheli a bérfőzdéket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!