Gazdaság

2016.08.16. 17:50

Kevés lesz a termés

Csopak, Badacsonytomaj, Somlójenő - Fagykár, jégverés és a szőlőbetegségek egyaránt megnehezítették idén a borászok dolgát. Az átlagosnál jóval kisebb termésmennyiségre számítanak.

Marton Attila

Az elmúlt három évben másodszor sújtja jelentős kár a gazdákat, két éve a sok eső okozott gondot, idén előbb a fagy, majd a jégeső, hangsúlyozta Söptei Zsolt csopaki borász. A pincészet ültetvényei közül a pécselyin csaknem a teljes termés, a csopakin a szőlő tíz-húsz százaléka semmisült meg a júliusi jégverésben, összességében a szokásos mennyiség negyedét szüretelhetik le ősszel. Az ültetvényeken az utóbbi hetekben a peronoszpóra is gondot okoz, emiatt a minőséget illetően nem mert jóslásokba bocsátkozni a borász.

Egyelőre ugyanis kérdéses, mennyire tudják kiérlelni a szőlőt a tőkék, a jégeső miatt több hetes késésben van a növény, várhatóan a szüret időpontja is ugyanennyivel kitolódik. A természeti csapások okozta terméskiesés miatt a borász arra számít, a termelőknek áremelésre kényszerülnek, hogy kompenzálják a veszteségeiket.

 

Söptei pincészet szőlőit elverte a jég, ezekről a károkról van kép! A képeken Söptei Zsolt   Fotó: Stiger Ádám

A tervezettnél kevesebb termésre, de átlagosnál jobb minőségre számít Laposa Zsófia, az egyik badacsonyi pincészet borásza. A tavaszi fagy és a jég a Badacsonyi borvidéken is komoly gondokat okozott, emiatt a terméskiesés a borászatnál is elérheti a harminc-negyven százalékot. A fagy - amely elsősorban a fiatalabb tőkékben tett kárt - és a jégeső mellett a júliusi időjárás a magas páratartalommal és a nagy meleggel kedvezett a gombás betegségek kialakulásának, ezért a szokásosnál gyakrabban permeteztek, mondta a borász. Hozzátette, ahhoz, hogy átlagosnál jobb minőségű évjárat legyen az idei, a szüretig hátralévő hetekben sok napsütésre, 25 fok körüli melegre és kevés csapadékra volna szükség.

A tavalyi termés mennyiségéhez képest harminc százalékkal kisebb mennyiséget várunk idén a fagykár és a jégverés miatt, mondta Baranyai András, a somlói Tornai Pincészet vezetője. A július közepén lehullott jégeső a jövő évi termést is befolyásolhatja, ugyanis a vesszőket és azok sejtszerkezetét is roncsolta a jég, ezért a következő évben fejlődő fürtök is károsodhattak. A megye többi borvidékéhez hasonlóan az idén a növényvédelem kiemelten fontos a borászoknak: a szélcsendes időszakok miatt gyakran párában állt a hegy, ami elősegítette a betegségek kialakulását. Ha elmulasztják a gazdák a növényvédelmet, a lisztharmat után a következő hetekben a botritisz is gondot okozhat a sérült fürtökön - hívta fel a figyelmet a szakember.

A pincészetnél a korábbi évekhez hasonlóan az Irsai Olivér vagy a zenit szedésével kezdik a szüretet augusztus végén. A pincészet vezetője abban bízik, a hátralévő időszakban beköszönt a vénasszonyok nyara, és ugyan kevesebb mennyiségű, de jó minőségű szőlőt fognak szüretelni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!