Gazdaság

2015.11.25. 10:58

Jöhet a hótakaró

Ajka – A többhetes csapadékmentes, tavaszias időjárás elősegítette az őszi talajmunkák előkészítését és a folyamatban lévő vetési, valamint kukoricaaratási munkák befejezéséhez is optimálisnak bizonyult.

Szántó Renáta

Radovits Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém megyei elnöke néhány hete arról tájékoztatta a veolt, hogy nagy a lemaradás a földeken, hiszen rendkívül nedvesek voltak a talajok, amiken nem lehetett dolgozni a gépekkel. Ám az időjárás az utóbbi időben kegyesnek bizonyult a gazdákhoz, akik a száraz, kissé szeles napokon jól haladtak a munkálatokkal.

– A vetést sikerült befejeznünk és a kukoricaaratással is végeztünk, a legtöbb helyen már csak a téli gépfelújítások és kisebb előkészítési munkák vannak hátra. Innentől várjuk a havat, ami jól szigetel, megtartva a hőt a talajnál. Ez több szempontból is fontos. Egyrészt elősegíti a későn vetett búzánál a kelést, másrészt biztosítja a repce átteleltetését. Továbbá hozzájárul a talaj folyadékkal történő visszatöltődéséhez – foglalta össze a legfontosabbakat Harkai Zsolt noszlopi őstermelő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!