Gazdaság

2016.08.21. 19:25

Jelentős bérkülönbségek

Veszprém - Kampányt indít a nők és férfiak közötti bérkülönbség felszámolására a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MSZSZ). A nők által elszenvedett bérkülönbség nagysága 3,8-tól 31 százalékig terjedhet.

Németh Noémi

A MSZSZ megkezdte a felkészülést az őszi bértárgyalásokra, és azt szeretné, ha a nők és a férfiak közötti bérszakadék csökkentéséről is tárgyalnának - monda el Kordás László, Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke a Bérkülönbség - nem csak pénz elnevezésű konferencián. Az MSZSZ női tagozatának elnöke, Hercegh Mária kiemelte, az emberi méltóság is sérül azzal, hogy a nők ugyanazért a munkáért nem kapnak a férfiakkal azonos bért. Ez az állapot azért is törvénysértő, mert az alacsonyabb fizetés alacsonyabb nyugdíjhoz is vezet.

- Az MSZSZ évek óta szorgalmazza, hogy a minimálbér érje el a létminimumot. Már régen megkezdtük a bérkülönbségekről való kommunikációt. Köztudott, hogy a nőknek sokkal többet kell dolgozniuk ugyanazért a bérért, hiába rendelkeznek ugyanolyan végzettséggel az azonos pozícióban. Mivel egyébként is fókuszba került az egyre növekvő munkaerőhiány, itt az ideje annak, hogy a nők is kiálljanak a jogaikért - mondta el Mürkl Mónika, az MSZSZ Veszprém Megyei Képviseletének elnöke. Négytől 30 százalékig is terjedhet a nemek közötti bérkülönbség az azonos pozíciókban. Amennyiben ez nem változik, a nők nyugdíja is alacsonyabb lesz, ráadásul betegség esetén a táppénz is kevesebb. Az alacsonyabb képzettségű és a magasabb képzettségű munkavállalóknál egyaránt érzékelhető a nemek közti bérkülönbség, a több műszakos munkáknál valamivel enyhébb, a vezető pozíciókban erősebb - fűzte hozzá a kirendeltségvezető.

Figeczki Dóra hr-projektvezető szerint náluk nem kapnak magasabb bért a férfiak ugyanazért a munkáért

Az MSZSZ javaslatcsomagjának fontos eleme egy internetes adatbázis, a bérbarométer-szolgáltatás, amelyben szerepel a munkakörhöz tartozó átlagos fizetési sáv. Az adatok feltöltése egyelőre önkéntes, de szeretnék, ha a jövőben a munkáltatók által szolgáltatott adatokat tartalmazná. Mürkl Mónika továbbá azt nyilatkozta lapunknak, hogy állami segítségre lenne szükség ahhoz, hogy fény derüljön a bérkülönbségekre. Mivel minden munkavállalónak megvan az elektronikus rendszere, lehetőség lenne az adatok kigyűjtésére, és ez nem járna jelentős többletmunkával a cégeknek. A nők biztonságra törekednek, és ennek érdekében alacsonyabb bérért is elvállalnak egy adott pozíciót, de ha tisztában lennének azzal, hogy mennyit kereshetnek egy-egy munkakörben, tudatosan tudnának állást keresni.

- Alapvetően nem éreztem, hogy női munkavállalóként nehezebb lenne az előrelépés a munkahelyemen. Ha viszont vezető beosztású férfiakkal tárgyalok, nőként talán kevésbé veszik komolyan az embert, nehezebb velük szót érteni, ezt azonban tudom kezelni. Nálunk nem kapnak magasabb bért azok a férfiak, akik ugyanezt a munkát végzik. Talán a fizikai munkát végzők esetében jobban érezhető a bérkülönbség, mivel a nehéz fizikai munkát végző férfiaknak magasabb a fizetésük, mint a könnyebb fizikai munkát végző nőknek - válaszolt lapunk megkeresésére Figeczki Dóra hr-projekt-vezető.

A MSZSZ szerint csökkenteni kellene a bérekre rakódó adóterheket, hogy tudjanak bért emelni a vállalkozások, valamint belátható időn belül egy számjegyűvé kellene tenni a személyi jövedelemadót, legalább az átlag és az alatta keresők részére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!