Gazdaság

2016.08.31. 19:05

Idén később érik be - A mostoha időjárás miatt kevesebb a termés

Pécsely - Több termelő is megkezdte a szőlő szüretelését a borvidékeken, a legkorábban érő fajták, így az Irsai Olivér, a zenit és a rizlingszilváni kerül a darálókba ezekben a napokban.

Marton Attila

Az Irsai Olivér szedését általában augusztus huszadika körül szoktuk elkezdeni, most másfél héttel később ért be a szőlő, mondta Balogh Róbert borász. A pincészetnél nyolcezer négyzetméteres ültetvényről szedték a szőlőt, a jégverés miatt azonban a szokásos hat tonnának legfeljebb a harmadát tudták leszedni szerdán. A következő napokban a rizlingszilvánit, a zengőt, az oportót, a sárgamuskotályt és a zenitet szüretelik. Bár máskor a munka dandárját az olaszrizling szedése és feldolgozása jelentette a pincészetnél, a júliusi jégverés közel öt hektáron semmisítette meg a szőlőfajtát, így idén felvásárlásra kényszerülnek.

Az egyik pécselyi pincészetnél a Kövestelek dűlőben nyolcezer négyzetméteres ültetvényről szedték a szőlőt, a jégverés miatt azonban a szokásos hat tonnának legfeljebb a harmadát tudták betakarítani
Fotó: Nagy Lajos

A Somlón a korai fajták közül szintén az Irsai Olivér szüretelése kezdődött meg a napokban, míg a borvidékre jellemző klasszikus fajták, a juhfark, a hárslevelű és a furmint szedése szeptember utolsó hetében indul, mondta Bogdán József, a Nagy-somlói Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke.

Hozzátette, a szokásos termésmennyiségnek várhatóan csak a felét takarítják be a gazdák, ám a szeptember végéig hátralévő időjárás még jelentősen befolyásolja a minőséget és a mennyiséget is. Amennyiben marad a száraz, szeles időjárás, akkor szakszerű növényvédelemmel, a szüret időpontjának jó megválasztásával, valamint megfelelő szőlőfeldolgozással tisztességes minőségű évjárat lehet az idei, jegyezte meg az elnök.

Heimbach Antal

Régen nekem is volt szőlőm Gyulafirátóton. A szüret mindig családi program volt, barátok is jöttek szép számmal, jó hangulatban telt. Általában bográcsoztunk is. Mindig gulyást főztünk, amíg elkészült, addigra a szüretet is befejeztük.

Glück Tiborné

Szőlőnk ugyan nincs, de régen napszámosként én is szüreteltem. Bár dolgoztunk, mindig családias volt a hangulat. Otthon sütöttünk-főztünk, azt vittük magunkkal. Általában gulyást készítettünk, azt mindenki szereti, és jól is esik a munka után.

Burdon Géza

Az én életemből kimaradt a szüret. Nincs szőlőm sem, és a családi, baráti körben sincs senkinek. Polgárőr-ként rengeteg a feladatom, egyébként sem engedné az időm, hogy bárkinek be tudjak segíteni a szüreti munkálatokban.

 





Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!