Gazdaság

2016.04.06. 12:36

Hiába a támogatás, veszteségesek a tejtermelők

Veszprém, Budapest - A tejipari gazdáknak nyújtott állami támogatás nem elég, a tej árának drasztikus csökkenése okozta kiesést nem pótolja.

Piltman-Horváth Barbara

– Szinte mindennap keresnek minket, hogy vegyünk át állatokat, sokan vágóhídra viszik a teheneket. – mondta el lapunknak Mádl István, az Agroprodukt Zrt. igazgatótanácsi tagja. – A gazdák bevételei sokszor a takarmány önköltségét sem fedezik, a vállalkozások általános költségeit már biztosan nem tudják kigazdálkodni. Az orosz és ukrán piaci embargó elvágta a gazdák exportlehetőségét, a magyar fogyasztók pedig nagyon árérzékenyek, inkább az olcsóbb, külföldi terméket választják.

– Megértem a gazdákat, hogy tüntetni vonulnak. Naponta körülbelül 96 000 liter tejet állítanak elő, ennek eladásából azonban nullára sem tudják hozni a gazdaságot. Megoldást az jelentene, ha az orosz és ukrán embargót feloldanák, így megnyílna az exportpiac a gazdák előtt – véli Mádl.

– Egy liter tej előállítása 110 forintba kerül, ezzel szembeállítva a 70 forintos literenkénti felvásárlási árat, látható a veszteség. Az állami támogatás 20–25 forintot jelent literenként a gazdáknak, ám ezzel együtt is magasabb az előállítási költség – panaszkodott a Szinjákovics Pál, a tüntetés főszervezője.Az európai piacon drágábban is el lehet adni a terméket, hiszen a gazdáknak és a fogyasztóknak is jobbak az anyagi körülményeik, így ők könnyebben tudnak lojálisak maradni a helyi termelőkhöz. Magyarországon azonban jellemzően a külföldi termékek olcsóbbak, mint a hazaiak, sőt, sokszor áfacsalt, nem tisztázott származású tejek is a polcokra kerülnek, amiknek árai jóval a magyar gazdákéi alatt vannak. A dömpingáras termékek elárasztják a boltok polcait, így ellehetetlenítik a hazai gazdaságok helyzetét.

A tejtermelők demonstrációjának résztvevői vonulnak tehenekkel a fővárosi Lánchídon 2016. április 4-én. A tüntetők szerint az unió és a magyar állam által nyújtott támogatások nem elegendőek, illetve nem fejtik ki a kívánt hatást. MTI Fotó: Máthé Zoltán

– Próbáljanak együttműködni a kereskedők és termelők annak érdekében, hogy a magyar termékek a piacra jussanak – ezt, illetve a piac fehérítését fogalmazták meg petíciójukban a Budapesten tüntető termelők. Szinjákovics Pál, az akció főszervezője kérdésünkre elmondta, jól sikerült a demonstráció, a fővárosiaknak leginkább a teheneken akadt meg a szemük. – Nem terveztünk nagy tüntetést, inkább a figyelemfelhívás volt a rendezvény lényege, 80–100 termelő csatlakozott hozzánk. Az állatokat használtuk a figyelemfelkeltésre, ami be is vált, rengetegen néztek, fényképeztek minket.

A tüntetés keretében petíciót adtak át az Országos Kereskedelmi Szövetség székházában, majd a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal központjában is beadták követeléseiket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!