Gazdaság

2015.12.10. 13:43

Felső méretkorlátozást vezetnek be a pontyra

Több új ponttal bővül és hat pontban módosul jövőre a balatoni horgászrend. Felső méretkorlátozást vezetnek be a pontyra, méret- és mennyiségi korlátozást a sügérre, valamint megtiltják a hármas és kettes horog használatát.

Tremmer Tamás

Megszokhattuk, hogy ha új év kezdődik, a balatoni horgászrend is módosul. A 2016-os változásokat Nagy Gáborral vettük számba. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászati ágazatvezetője elmondta, a legfajsúlyosabb változás, hogy a ponty esetében a tavalyi 35 centis alsó mérethatár után jövőre a felső méretkorlátozást is bevezetik. Az orrcsúcstól a faroktőig mért 80 centiméternél nagyobb pontyot megtartani tilos, ami formától függően akár 15 kilós egyedet is jelenthet. A halat a horgász köteles (az esetleges gyors fotózást követően) haladéktalanul és kíméletesen visszaengedni a vízbe. Ezzel az intézkedéssel az igazán szép halakat védik, amelyekkel az átlag balatoni horgász lehet, hogy egész életében nem akad össze.

Ugyancsak korlátozást vezetnek be süllőre: az orrcsúcstól a faroktőig mért 70 centiméternél nagyobb süllőből naponta csak egy darab tartható meg. A kapitális süllők nagyobb fokú védelmével is elsősorban a horgászturizmus érdekeit tartják szem előtt. Egy ekkora hal körülbelül öt kilogramm testtömeggel bír.

A korlátozás a nagy pontyok védelmét szolgálja. Karvas Gábor és Csörgő Tamás sok szép halat fogott a Balatonban

A sügér legkisebb kifogható mérete 15 centiméter, melyből naponta összesen kettő kilogramm tartható meg. (A sügér az éves 100 darabos kvótába nem, de a naponta fogható 10 kilogramm egyéb halba beleszámít.) A Balatonon és vízrendszerén fogott menyhalat megtartani tilos!

Élő vagy holt csalihallal, halszelettel való horgászat esetén kizárólag egyágú horog használata engedélyezett! Ilyen horgászmódszernél a háromágú és kétágú horog használata a méreten aluli halak védelme érdekében tilos!

A balatoni horgászrendet több ponton módosították, többek között a haltelepítések napján a haltelepítés helyétől számított 100 méteres távolságon belül horgászati tilalom határát 200 méterre emelték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!