Gazdaság

2017.03.30. 13:47

Erre figyeljen a dugattyús kompresszor kiválasztásánál (x)

A dugattyús kompresszor az egyik legismertebb és leggyakrabban alkalmazott berendezés a sűrített levegő előállításában. A dugattyús kompresszort gyakran hasonlítjuk össze a másik ismert típussal, a csavarkompresszorral.

Érdemes ismerni a két megoldás közötti különbségeket, hiszen szerkezeti felépítésben, valamint felhasználási lehetőségekben is különböző eszközökről beszélünk. Ennek ellenére nem jelenthetjük ki egyik típusról sem, hogy jobb a másiknál, csupán számba tudjuk venni az előnyeiket és a hátrányaikat.

Ha okos döntést szeretnénk hozni és a szakmai szempontokat is figyelembe szeretnénk venni a kiválasztásnál, az esetben a két megoldás közötti legnagyobb különbségekről érdemes beszélni. A  dugattyús kompresszor egyik legnagyobb előnye abban mutatkozik meg, hogy villamos hálózat nélküli területen is használható.

Másrészről akkor is számíthatunk rá, ha kifejezetten olajmentes környezetben kell dolgozni, illetve el kell kerülni a levegő ilyen jellegű szennyezését. Abban az esetben marad alul a csavarkompresszorral szemben, ha folyamatos működésre van szükség. A btkkft.hu szakemberei szerint elsősorban ezeket a szempontokat érdemes elsőként figyelembe venni, mikor kompresszort választunk.

Ha még több információra van szükség a két típus működésének megértéséhez, érdemes megismernünk a szerkezetbeli és működésbeli különbségeket. Természetesen az elsődleges különbség abban mutatkozik meg, a kompresszor milyen módon végzi a levegő sűrítését. A dugattyús kompresszor esetében nem meglepő, hogy a folyamatot egy dugattyú végzi el.

A csavarkompresszorok esetében talán kevésbé egyértelmű a működési elv, viszont cseppet sem bonyolult; ennél a típusnál a kompresszor belsejében két egymással szemben elhelyezkedő csavar található, amelyek ellentétel forgásirányukból adódóan alkalmasak a levegő sűrítésére.

A dugattyús kompresszorok méretbeli és kapacitásbeli különbségei elég széles palettán mozognak. A szakemberek szerint érdemes alaposan meggondolni, mekkora kompresszorra lesz szükségünk, hiszen nem érdemes sem túl nagyot, sem túl kicsit vásárolni. Az otthoni felhasználás során a legkisebb kapacitással és mérettel rendelkező dugattyús kompresszorok jutnak szerephez. Az apró barkácsfeladatokban nincs szükség nagy kapacitású megoldásokra, három lóerő szinte minden igényt bőven kielégít.

Érdemes azonban odafigyelni a tartály méretére; noha ez rendszerint arányosan változik a lóerők számára, a skála itt is igen széles. Érdemes előre gondolkodni. Nem csak azt kell szem előtt tartanunk, hogy jelenleg milyen feladatok elvégzésére tudjuk használni, hanem arra is érdemes gondolni, a későbbiekben milyen feladatok végzését tervezzük vele.

Bizonyos esetekben szennyeződés-, illetve olajmentes megoldásokra van szükség. Ilyen esetben a dugattyús kompresszor nagyszerű választást jelent, azonban tudni kell, hogy az olaj nélküli gépek gyorsabban melegednek még abban az esetben is, ha speciális belső védőréteggel készülnek.

Mindezek miatt az olajmentes dugattyús kompresszorokat csakis kisebb terhelésnek tehetjük ki, illetve rövidebb üzemidőben használhatjuk.

Végül pedig tartsuk szem előtt, hogy lehetőleg ismert gyártó termékeit válasszuk. Az otthoni barkácsoláshoz nincs szükségünk csúcskategóriás készülékre, azonban az alkatrész- és szervizhiány miatt érdemes ismertebb gyártók termékeit választani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!