Gazdaság

2015.05.21. 20:22

Élénkülő kereslet - Túljutott a válságon a balatoni ingatlanpiac

Megyei körkép - Túljutott a válságon a balatoni ingatlanpiac. Egyre élénkebb a kereslet, nő az üzletkötések száma, és persze emelkednek az árak is. Befektetésnek sem rossz az ingatlan.

Tremmer Tamás

A jó idővel együtt jön az igény egy balatoni ingatlanra, ahova nyaranta elvonulhat a család kikapcsolódni. A Duna House elemzéséből kiderül, hogy továbbra is nagy a Balaton-parti ingatlanok kínálata, az ötmilliós ártól az 500 millióig választhatnak a potenciális vevők. Számtalan ház és lakás várja új gazdáját, köztük felújításra váró, vagy akár újépítésű is.

A legtöbb ingatlant kínáló település közé tartozik Balatonfüred, Balatonalmádi, Balatonkenese, vagyis a kedvelt lokációk. A kínált házak, nyaralók átlagos négyzetméter ára Almádiban a legmagasabb, 320 ezer forint, de Füreden sem sokkal kevesebb, 300 ezer körüli. A használt lakások kínált négyzetméter ára Füreden ennél magasabb, közel 400 ezer forint. Van néhány újépítésű projekt is, például Almádiban, ahol négyzetméterenként 320-400 ezer forintért lehet vásárolni

Az idei év még a tavalyinál is dinamikusabban indult a Balaton partján, tapasztalatunk szerint 40 százalékkal több ingatlan cserélt gazdát az első négy hónapban, tavalyhoz képest, mondta Kühne Kata, az Otthon Centrum (OC) ügyvezető igazgatója. A szezon nagyon korán indult a „magyar tenger" partján, már a január is kiemelkedő forgalmat hozott az adásvételek számában, az azt követő hónapok pedig még erősebbek voltak. Korábban, a válság éveiben, a balatoni nyaralóvásárlási szezon március környékén indult, de 2014-ben és 2015-ben a szezonkezdet egyre korábban kezdődött, az idei januári forgalom csaknem elérte a 2013-ban, a szezonban jellemző havi forgalmi szintet.

Ambrus Hajnalka balatonalmádi ingatlanközvetítő szerint élénkült a kereslet, az árak is nőttek
Fotó: Stiger Ádám

A kereslet bővülése az árak változásában is érezhető, az árak emelkedése 2015 első négy hónapjában, meghaladta az öt százalékot a családi házak és nyaralók esetében az előző év azonos időszakához képest. A lakásoknál pedig még ennél is 2-3 százalékponttal nagyobb növekedést mért az OC. A következő években további emelkedés várható.

Balatonfüreden és környékén az év első négy hónapjában a családi házak piacán a leginkább a 20 és 25 millió forint között kínált családi házak voltak keresettek, minden negyedik vásárló ilyen árfekvésű házak iránt érdeklődött.

Balatonfüred környékén a nyaraló besorolású ingatlanok között a legtöbb vevő a 7-10 millió közöttieket kereste. Balatonalmádiban és Balatonfűzfőn keresettek az olcsó, öt millió körüli, 30-50 négyzetméter körüli lakások. A városban a társasházi lakások piaca szintén élénkülőben van, különösen keresettek az új építésű lakások, azon belül is népszerűek a part-közeli ingatlanok, apartmanok, nyaralólakások a nem ritkán egymillió forintos négyzetméterenkénti ár ellenére is.

Az ingatlanpiac élénkülését ő maga is tapasztalja, nyilatkozta Ambrus Hajnalka, balatonalmádi ingatlanközvetítő. Ez a kedvező folyamat már az év elejétől jellemző. Hozzátette, jócskán élénkült a kereslet, az árak is elmozdultak a holtpontról, számottevően emelkedett a sikeres értékesítések száma.

Lapunkat arról tájékoztatta, hogy Balatonalmádiban és Balatonfüreden elsősorban az új építésű, kisebb lakások iránti élénk kereslet a jellemző. Ugyanakkor az egész Balatonra elmondható, hogy a 20-30 millió forint közötti ingatlanokat keresik. Ebben az árfekvésben beköltözhető állapotú, balatoni panorámás házat, nyaralót lehet venni. Az ingatlanközvetítő a kollégáitól is azt hallotta, hogy ma ez a legkedveltebb.

Azt is észlelték, hogy egyre többen vásárolnak ingatlant befektetési céllal. Nem a családnak keresnek, hanem olyan lakást, házat néznek ki maguknak, amelyet ki lehet adni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!