Gazdaság

2017.06.07. 17:55

Egyre csökken az eper ára - A fogyasztók jelentős része tudatosan keresi a finom hazai szamócát

Először a tavaszi fagyokkal, később a hirtelen jött meleggel kellett megküzdeniük idén az epertermesztőknek. Megyénk szerencsésnek mondható, hiszen csupán két termelő jelentett fagykárt, Ugodról és Egeraljáról.

Mizsei Bernadett

A szamóca a legkorábban érő, Magyarországon is termesztett gyümölcs, hajtatott (fóliás) termesztési körülmények között már április végétől fogyaszthatjuk. A hazai szamóca ízében, állagában is jobb a külföldinél, hiszen frissen kerül a fogyasztókhoz. Könnyen megkülönböztethető az importált, még éretlenül szedett és több ezer kilométerről ideérkező külföldi eprektől. A távolról szállíthatóságra nemesített import fajtáknál ugyanis bizonyos érzékszervi tulajdonságok (illat, íz, aroma) eltűnnek vagy gyengülnek a nemesítés során. A sokkal ízletesebb hazai szamócát a fogyasztók jelentős része tudatosan keresi.

A szamóca hazai termőterülete 700-800 hektár, amelyről 5-6 ezer tonna termést takarítanak be. A Földművelésügyi Minisztérium lapunkat úgy tájékoztatta, a hazai szamócát a szezon elején még kilónként 1500-2800 forint közötti áron kínálták.

Bedő István őstermelő a tapolcai piacon árul földiepret a város melletti földjéről

A földieper ára a szabadföldi szamócaszüret beindulásával folyamatosan csökken ezer forintra, míg a környező országokból, elsősorban Szerbiából érkező import szamóca hatására ez az ár tovább csökken. A tárcához beérkezett adatok alapján az idei szezonban elsősorban a téli és a tavaszi fagy okozott károsodást. Országosan 289 kárbejelentés érkezett 268 hektár területre, túlnyomó részben tavaszi fagykárra. A jelentősebben károsodott megyék Bács-Kiskun (133 kárbejelentés), Pest (45) és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye (45). Veszprém megyében csupán két termesztő jelentett be tavaszi fagykárt 1,2 hektár területre, Ugodról és Egeraljáról.

Ezt a kedvező hírt erősítette meg lapunknak Bedő István őstermelő is, aki a tapolcai piacon árul epret a város melletti földjéről. - A szezon tavasszal sok esővel indult, amit komoly szárazság követett, így kénytelenek voltunk öntözni. Ezt követte egy erős hőhullám, amikor hirtelen beérett az eper, az újabb hőhullám pedig szinte túlérlelte, így sietni kellett a leszedésével. A tűző napon hétfőn plusz 40 Celsius-fokot mértem, amin már szinte égett az eper - tudtuk meg a gazdától, aki arra is kitért, hogy azért érdemes fogyasztani az epret, mert legalább annyi vitamin van benne, mint a fekete ribizliben, nagyon magas a vas-, a magnézium- és a cinktartalma is. A túlérett szemekből Bedő István szörpöt és lekvárt készít, amit szintén elad.

Hétfőn a tűző napon már szinte égett a szamócája. Hoffmann Józsefné Perger Teréz hegyesdi kiskertjében termeszt epret. Mint mondta, szinte az összes szamócája elfagyott, így alig néhány tálca gyümölcsöt tudott csak hozni a piacra Fotó: Mizsei Bernadett

Nem volt ilyen szerencsés a fagyot illetően Hoffmann Józsefné Perger Teréz, aki a Tapolcától alig tíz kilométerre lévő hegyesdi kiskertjében termeszt epret. Mint mondta, szinte az összes szamócája elfagyott, így alig néhány tálcával tudott csak hozni eladni. Szintén a tapolcai piacon árul Székelyné Kocsis Julianna, aki Zala megyéből, Berzencéről hozza ide hetente a friss gyümölcsöt. - Sajnos ebben a nagy melegben beérett a kései eprünk is, és ekkora mennyiséget ilyen gyorsan nem tudunk eladni. Tegnap négy mázsát szedtünk, és mivel nem tudjuk mindet a piacon árusítani, jelentős részéből cefre lesz, és majd megpróbáljuk a belőle készült pálinkát eladni. A fagy sem kímélt minket: a 14400 tő eprem 40 százaléka elfagyott, ami jelentős kiesés, hisz egyetlen tő egy-másfél kiló gyümölcsöt terem. Tavaly a termés 76 százalékát vitte el a fagy, ami után 350 ezer forint kártérítést kaptam, ám ez sajnos még a munkadíjat sem fedezte - tudtuk meg a berzencei termelőtől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!