Gazdaság

2015.08.30. 08:05

Cégtörlési hullámok

Megyei körkép - Nyáron sem tört meg a cégtörlési hullám az építőiparban, idén és jövőre is sok vállalkozás juthat erre a sorsra.

Napló-információ

A júniusi 609 után júliusban 474 építőipari cég szűnt meg Magyarországon, de nem lehet felhőtlen az öröm, az adatokat közzétevő Opten céginformációs szolgáltató szerint ugyanis nincs vége a megszűnési hullámnak: idén és jövőre is sok vállalkozás jut erre a sorsra.

A júniusi rekord után némiképp visszaesett a megszűnési ráta júliusban az építőiparban, miután az akkori 609-cel szemben most csak 474 társaságot törölt a cégbíróság.

Az építőipar a KSH adatai szerint a tavalyi első féléves fellendülés után megtorpant, ahogy kifutottak alóla a jelentős EU-s támogatásokból finanszírozott infrastrukturális beruházások. A magasépítést valójában egy percre sem érte el a fellendülés, pedig ez az a terep, ahol a rossz likviditási helyzetben levő, felszámolással, kényszertörléssel fenyegetett kisvállalkozások leginkább várják a fellendülést mondja Tóth Tamás. Az Opten igazgatója szerint a lakáspiac új keletű felfutása hozhat némi előrelépést a kisebb cégeknek, de ez földrajzi értelemben a fővárosra, szegmens szerint pedig a kicsi, könnyen kiadható lakásokra korlátozódik. A befektetési céllal lakást keresők jelentős része felújított ingatlanokat keres, vagyis kevés megrendelést hoz a vállalkozásoknak. A pénzpiacok elmúlt napokban tapasztalt mélyrepülése és a hónapok óta tartó bizonytalanság ugyanakkor további kisbefektetőket fordíthat az ingatlanpiac felé. A vállalkozó szellemű beruházók akár még a felújítás kockázatát is vállalhatják, ami jótékony hatással lehet az építőiparra is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!