Gazdaság

2017.02.26. 12:35

Barkácsoló diákok mérték össze ügyességüket

Ezermester fiúk mérték össze ügyességüket a hagyományos ajkai vetélkedőn. Szoros versenyben dőltek el a helyezések. Érdekesség, hogy a legjobb csapatok tagjai elsősorban női felkészítő tanároktól leshették el a fortélyokat.

Napló információ

A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara az Ajkai Borsos Miklós Általános Iskola Technika Munkaközösségével közösen ismét megszervezte az Ezermester-vetélkedőt Ajkán.

A versenyre az Ajkai Tankerület iskoláiból várták olyan tanulók jelentkezését, akik jártasak a fa- és fémmegmunkáló szerszámok használatában és önállóan tudnak összetett szerkezeteket építeni leírások, tervrajzok alapján. A vetélkedő célja, hogy a 7-8. osztályos tanulókat szakmaválasztásra, egy mesterség megtanulására motiválja.

Összesen nyolc, két-két fős csapat jelentkezett az úrkúti, halimbai, nyirádi, városlődi és az ajkai általános iskolákból. A verseny előtt minden csapatnak előzetes feladatként egy napelemes helikoptert kellett megépítenie otthon, melyhez a szükséges anyagokat és leírást a jelentkezési határidő után a verseny szervezői juttatták el az iskolák részére.

Izgalomból nem szenvedtek hiányt az ügyesen barkácsoló diákok
Fotó: Tremmer Tamás

A versenyt január végén az Ajkai Borsos Miklós Általános Iskola technikatermében rendezték. A versenyzőknek 1,5 óra állt rendelkezésükre ahhoz, hogy egy ultrakönnyű napelemes repülőt építsenek. A munka elvégzéséhez pontos méréseket, precíz lécdarabolásokat, szakszerű szerelőműveleteket kellett elvégezniük. A csapatok munkáját Vesztróczy László nyugalmazott technikatanár, számtalan nívós technikaverseny szervezője értékelte a pontosság, szakszerűség és a működőképesség szempontjából.

A versenyen szoros eredmény született, minden csapat kitűnően és láthatóan nagy lelkesedéssel dolgozott, a helyezések között mindössze pár pont döntött.

Eredmények:

1. helyezett (57 pont): Albert Ákos és Fódi Barnabás (Városlődi Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola, felkészítő tanár Juhász Hajnalka). A csapat díja egy-egy lépegető robot.

2. helyezett (55 pont): Molnár Gergő és Grabler Gergő (Ajkai Borsos Miklós Általános Iskola, felkészítő tanár Varga Judit). A csapat díja egy-egy navi motoros poloska.

3. helyezett (54 pont): Varga Benjámin és Farkas Dávid (Ajkai Borsos Miklós Általános Iskola, felkészítő tanár: Eszlingerné Jutasi Ildikó és Kundermann Róbert).

A csapat díja egy-egy propelleres jármű. A versenyről senki nem ment haza üres kézzel. Minden versenyző, egy, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által összeállított ajándékcsomagot, egy emléklapot és egy vibráló katica építőkészletet kapott ajándékba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!