Gazdaság

2017.05.11. 15:25

A város borversenye - Itt dől majd el, ki lesz az év balatonfüredi termelője

BALATONFÜRED - Nagy volt a tét csütörtökön és pénteken a városi borversenyen. Itt nemcsak a boraik minőségéről kapnak visszajelzést a gazdák, de az eredményeknek gazdasági jelentőségük is lehet.

Sági Ági

- Az elmúlt húsz évben a fehérborok közül az olaszrizling fejlődött a legtöbbet. Mára kiváló, jó minőségű és nagy választékú fajta lett, köszönhetően annak, hogy mind szőlészeti, mind borászati technológiában megkapja a fajta, ami kell neki.

A 2016-os évjáratból kóstoltam könnyű, illatos reduktív borokat, de olyanokat is, melyek alkalmasak lesznek, hogy nagyobb testű, érleltebb borok készüljenek belőlük - mondta el a Balatonfüred városi borversenyen Kállay Miklós, a Szent István Egyetem nyugalmazott borászati tanszék vezetője, a Magyar Borakadémia tiszteletbeli elnöke. Aki tudott szüretelni az elemi csapásokkal sújtott 2016-os évben, annál jó borok születtek.

Baloldalt kóstol Koczor Kálmán, a Balatonvin Borlovagrend elnök-nagymestere, középen Andrónyi László Nivegy-völgyi borász, jobbra Englert Dezső, a Csopak és Környéke Hegyközség elnöke. Kiválasztják az év balatonfüredi bortermelőjét is   Fotó: Sági Ági

- Szépen megjelenik a fajtajelleg, a klasszikus keserűmandula-illat és -íz, gyönyörű olaszrizlingeket kóstolhattunk - tájékoztatott Nyitrainé Sárdy Diána, a Szent István egyetem borászati tanszékvezető egyetemi docense. A borversenyre idén 38 termelő nevezett 305 borral. Ebből 197 volt a fehér, 35 a rozé, 62 a vörös, és volt 11 gyöngyözőbor is.

Az idei versenynek növekedett a tétje, mert ha a gazdák lehetőséget kapnak boraik bemutatására, értékesítésére a vizes világbajnokság ideje alatt, akkor az itt előválogatott borok közül a legjobbak kapnak majd erre lehetőséget.

- Ezen a versenyen dől el az is, hogy ki lesz az év balatonfüredi bortermelője. Ennek a címnek a hangzatossága mellett komoly gazdasági jelentősége is van. Az a balatonfüredi gazda, aki öt 2016-os évjáratú borával a legtöbb pontot éri el, nemcsak az év bortermelője, de az övé lesz a borheteken az első pavilon is.

Az eltelt évek azt bizonyítják, hogy nem csupán azért a legnagyobb az első sátor forgalma, mert az első, hanem, mert mindenki tudja, hogy ott vannak a legjobb borok - mondta el lapunknak Szabó István, a Balatonfüred-szőlősi Hegyközség elnöke. Ezen a versenyen ítélik oda a Balatonfüred Ifjú Borásza címet is, amit a legeredményesebb 40 év alatti termelő nyerhet el.

A megmérettetésen aranyérmes olaszrizlingek közül a város önkormányzati képviselői választják majd ki májusban Balatonfüred város borát. Ebből vásárol majd nagyobb mennyiséget az önkormányzat, és ebből ajándékoz majd a városba érkező vendégeknek.

A verseny eredményhirdetése vasárnap lesz.

Az elmúlt 26 év alatt fokozatosan a városi borverseny a jelentősebb termelők megmérettetése lett.

 

Annak a 24 borásznak, aki a borheteken részt szeretne venni, annak ezen a versenyen legalább húsz pontot kell elérnie. A termelő csak az ide nevezett borokat viheti majd a sétányon felállított pavilonjába. A borhéten csak a Balatonfüred-csopaki borvidéken termelt és palackozott borokat lehet árusítani. Ezért ez a verseny egyszerre minőségi és mennyiségi szűrő is.

 

A kisebb termelők az Orbán-napi borversenyen mérethetik meg boraikat.

 

Azon a versenyen az év szőlőtermelőjét választják ki. Ott ugyanis csak saját szőlőből készült borral lehet nevezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!