Gazdaság

2016.06.28. 19:30

A pálinkával buktak le - A pénzügyőri ellenőrzések megyei tapasztalatai

Veszprém - A nyári ellenőrzések tapasztalatairól kérdeztük a NAV Veszprém Megyei Adó- és Vámigazgatóságát. Kiderült, hogy adózatlan alkoholtermékeket árultak két balatoni panzióban.

Heffler Péter

A NAV Veszprém Megyei Adó- és Vámigazgatóságának tájékoztatása szerint a nyári szezon első hónapjában a pénzügyőrök a Balaton-felvidéki panziókat ellenőrizték. Ebben segítségükre volt a NAV Szakértői Intézetének mobil laborja is, amely a panziókban található alkoholtermékeket ellenőrizte.

Megtudtuk, hogy az ellenőrzés két gazdálkodónál állapított meg jövedékitörvénysértést, ugyanis adózatlan alkoholtermékeket találtak náluk. Az egyik helyszínen harmincöt üvegben, megközelítőleg harminc liter párlatot találtak, melynek származását hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A NAV tájékoztatása szerint a párlatok jelentős része azonosítás nélküli csomagolásban, hozzáadott anyagokkal, így például növényi részekkel, gyümölcsággyal rendelkezett, és ezeket értékesítésre kínálták.

Az egyik helyszínen megközelítőleg harminc liter párlatot találtak, melynek származását hitelt érdemlően nem tudták igazolni (Illusztráció: Balogh Ákos)

A másik esetben a megtalált párlatot címkével is ellátták, és arról bizonyíthatóan kiderült, hogy magánfőzésből származik. Ezenkívül a panziók értékesítésre szolgáló részében több liter nem beazonosítható szőlőbort is lefoglaltak a pénzügyőrök. A panziók üzemeltetői akár negyedmillió forintot meghaladó jövedéki bírságra is számíthatnak.

A súlyosnak mondható hiba után a Veszprém Megyei Adó- és Vámigazgatóságot kérdeztük, hogy mennyire számítanak az év ezen szakaszában kirívó esetnek az említett panziókban történtek. - Az elmúlt évben és különösen a nyári hónapokban a kereskedelmi szálláshelyeken tapasztalható volt az adózatlan jövedéki termékek értékesítése. A szálláshelyi vizsgálatok több mint felében derítettünk fel a jövedéki törvény előírásait megszegve, szabálytalanul értékesítésre kínált ilyen jellegű termékeket, ezért a jogkövetés ebben a szektorban magasan elmarad a várttól.

A kereskedelem más szegmensében az elvégzett ellenőrzések tapasztalata, hogy minden ötödik egységben foglaltak le a pénzügyőrök adózás alól elvontnak minősülő jövedéki terméket - tudatta a Veszprém Megyei Adó- és Vámigazgatóság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!