Gazdaság

2015.06.30. 11:42

A bérfőzdéknek befellegzett?

A kormány intézkedéseinek következtében a magánfőzőknek lejt a pálya: miközben ők adófizetés nélkül főzik a pálinkát, ugyanakkor a bérfőzdéktől literenként 835 forintot legombolnak.

Tremmer Tamás

Ez év elejétől a gyümölcstermesztő magánszemélyek már csak összesen évi 86 liter 50 fokos párlatot főzhetnek ki házilag, ami után jelképes, évi ezer forint adót kell megfizetniük. A bérfőzdék ezzel szemben literenként 835 forint szeszadót fizetnek, amihez még az áfa, és a közterhek is társulnak. Ez olyan versenyhátrányt jelent számukra, hogy nem éri meg velük kifőzetni a cefrét. Mindezt a statisztikai adatok is visszaigazolják. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kimutatása szerint 2014 első négy hónapjában az ország főzdéi összesen több mint 5,2 millió liter ötvenfokos pálinkának megfelelő párlatot állítottak elő, míg idén ennek mindössze a tizenöt százalékát! Ezzel gyakorlatilag megszűnt a bérfőzetés.

A kialakult helyzet a Pannon Pálinkafőzők Egyesülete (PPE) május végi közgyűlésén is szóba került, tudtuk meg Csalló Jenő elnöktől. Elmondta, az országban 550 főzde van, abból 140 kereskedelmi engedéllyel is rendelkezik, a többi csupán bérfőzde. Ez utóbbiaknak szép lassan befellegzik.

Az elnök szóvá tette, hogy az adóemelések miatt egyre többen otthon, esetleg az ismerősnél főzetik ki a cefréjüket. Előbbi esetben limitált a mennyiség, utóbbi pedig tilos. A feketepiac mégis tele van házi pálinkával. Sokan ráadásul szakértelem nélkül állnak neki a főzésnek. Megjegyezte, a bérfőzdés vállalkozók jó része fejlesztett, beruházott, amihez hitelt vett fel. Ha elfogy a munka, miből fizetik a törlesztést? Miből élnek meg?

A jogszabály módosításával azt is előírták, hogy ettől az esztendőtől már be kell jelenteni, ha valaki desztillálóberendezést tart odahaza. Csalló Jenő jelezte, ennek ellenére senki nem tudja megmondani, mennyi készülék van az országban! A NAV adatai szerint két megye akad – Zala és Veszprém – ahol hivatalosan ezernél is több berendezést vásároltak a gazdák, miközben Hajdú-Bihar megyéből mindössze két bejelentés érkezett, Budapesten pedig az ötszázat sem éri el a regisztrált lepárlókészülékek száma

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!