2017.07.02. 19:25
Az év balatonfüredi borásza: idén a Hudák-szőlőbirtok kapta meg a faragott hordófenék vándordíjat
Idén a Hudák-szőlőbirtoké a faragott hordófenék vándordíj, azaz a pincészeté Az Év Bortermelője Balatonfüreden cím.
Ezt a díjat az kapja meg, aki a városi borversenyen a legeredményesebben szerepel, aki boraival a legtöbb pontot szerzi. Ez nem kis eredmény, hiszen a térség nagy borászatai idén is több mint 400 mintát neveztek.
– Mi a szakma szerelmesei vagyunk, nem sietünk sehova, hosszú távú céljaink vannak – mondja Hudák Mátyás, a pincészet fiatal borásza.
Az aszófői vörösmáli műemlék pincesoron Hudák Mátyás anyai ősapja építette 1848-ban a pincét, ahol beszélgetünk. Az épületet 2008-ban felújították és kissé átalakították, de a bejárati ajtó, rajta az építő ős, Joó Ferencz vésett nevével és a kis bolt-íves ablakokkal 169 éve ugyanaz. Borászat így mindig is volt a családban, de a magas szintű szakmai munkát az édesapa, Hudák Zoltán alapozta meg. Ő termelési vezetőként dolgozott először a Badacsonyi Állami Pincegazdaságnál, majd a Balatonfüredi Pincegazdaságnál, a munka mellett mindig művelt szőlőt és készített bort. A rendszerváltás után teljesen a saját borászat felé fordult. Mára 10 hektár szőlőt művelnek Aszófőn, Csopakon, Füreden és Tihanyban. Az apa irányítja a szőlészetet, fia a borászatot.
Az aszófői vörösmáli műemlék pincesoron Hudák Mátyás anyai ősapja építette 1848-ban a pincét
Fotó: Sági Ági
- Már gyerekként is dolgoztam a szőlőben, de akkor még nem szerettem. Nem értettem, mi a jó a szőlőmunkában. Általános és középiskolába Balatonfüreden jártam. A Lóczy Lajos Gimnázium matematika-német tagozata után főiskolán informatikát, majd gazdálkodást tanultam, aztán a Széchényi Ferenc Borásza-ti Szakközépiskola elvégzése után a Kertészeti Egyetem felé vettem az irányt, ahol diploma előtt állok. Felnőtt koromra megváltozott a hozzáállásom, megszerettem és hivatásomnak tekintem a szőlőnevelést és borkészítést. 2005 óta dolgozom főállásban a családi borászatban, és ez lesz a hatodik szüret, amit én irányítok - teszi hozzá.
A borászatot fokozatosan alakítják, hogy a tudás mellett technikailag is megfeleljenek a követelményeknek. A 2008-as átalakítás nagy anyagi áldozatot is követelt a családtól, akkor a gazdasági válság miatt választani kellett, hogy új prés vagy palackozó legyen.
- Új prést vettünk, mert a minőségért ezzel tudtunk többet tenni. Ez egy zárt, inox pneumatikus prés, ami a modern borászatban a reduktív technológia egyik alapja. E mellett komolyabb hozamkorlátozással dolgozunk a szőlőben, és tavaly vettünk soraljművelőt is, így megvalósul a környezetbarát művelés.
A borászat munkáját öt éve két fiatal borász, Kropf Endre és Nagy Tamás László segíti. Velük együtt már van elég idő foglalkozni a szőlőkkel és a termékekkel, hogy nem maradnak el dolgok azért, mert nincs rájuk idő vagy energia.
- Vannak újításaink. Olyan technológiai elemek, amiket tudtommal a térségben csak mi használunk. Tőlünk származik a Balatonfüred-csopaki borvidék első szpumante eljárással készült olaszrizling pezsgője, amellyel a következő években piacra is lépünk, és a rendszerváltás óta mi készítettünk először olyan különleges, magas minőségű vörösbort a borvidéken, amely már a presztízskategóriába tartozik.
Borversenyeken csak akkor indulnak, ha hívják őket, vagy pont szembejön a lehetőség. Mégis vannak nagy sikerek, például a badacsonyi borversenyen négy borvidék borai között lett abszolút győztes 2016-os olaszrizlingjük. Ezt a bort választotta vaktesztjén a balatonfüredi képviselő-testület is a város borának, tehát több aranyérmes olaszrizling között ez a nedű nyerte el leginkább a képviselők tetszését. Mégsem ezt tartja legnagyobb sikernek a Hudák-szőlőbirtok fiatal vezetője.
- Mi ráérünk. Amikor az ember egy több mint 150 éves családi pincét örököl, és látja azt, hogy az édesapja hosszú évtizedek elkötelezett szakmai munkájával mit épített fel és épít még most is, nincsen tervezett megtérülés, csak befektetés van, más motivációk jelennek meg az életében és a hivatásában. Nagyon büszke vagyok az elért sikerekre, de messzebbre tekintek. A legfontosabb, hogy jól működik a szakmai csapatunk, kialakult egy napi, heti, éves magas színvonalú rutin, ami szerint dolgozunk. Ez lehet az alapja egy hosszú távú szakmai kibontakozásnak.