2016.02.15. 16:39
Az összefogás pálinkája
Budapest/Balatonalmádi – Ezúttal is a tíz legjobb hazai birspálinkából készül az év pálinkája. Megyénk ízvilága ott lesz a házasításban.
Ismét elit társaságba került az almádi pálinka, miután lezárult a pálinkafőző szakma szimbolikus összefogását jelképező Év pálinkája 2016 verseny. Az itókát a zsűri döntése alapján a tíz legjobb hazai birspálinkából blendelik (házasítják). A palackba az almádi Csalló mellett a Márton és Lányai, a Zimek, a Nobilis, a Cruxx, a Békés, a Gyulai, a Schiszler, a Tokaj Spirit és a Spiritus Primus pálinkafőzdék tételei kerülnek. A versenyen a tételek kiválasztása a nemzetközi szabványoknak megfelelő húszpontos rendszerben történt. A szakértők vakkóstolás során választották ki a házasítás gerincét adó párlatokat.
Csalló Jenő a Naplónak elmondta, Magyarország pálinkafőzdéi 2011 óta készítik el az Év pálinkáját. Az eddigi sorozat: szilva, kajszi, körte, meggy, alma, amihez idén a birs társult. A szervezők célja az adott év gyümölcsének és a belőle készülő pálinkák sokszínűségének bemutatása. Almádiból az első év kivételével mindig került pálinka a házasításba.