Gazdaság

2014.08.12. 07:15

Marad a tilalom, Pápán új értékesítési csatornákat keresnek

Pápa - Tovább él az orosz tilalom a magyar hússzállítmányokkal szemben, de már nem az orosz állat- és növényegészségügyi felügyelet tavaszi intézkedése, hanem az EU szankcióira adott minapi válaszlépések miatt. A Pápai Hús 1913. Kft. új értékesítési csatornákat keres.

Tremmer Tamás

Évek óta stabil és megbízható oroszországi húsexportőr a Pápai Hús 1913 Kft., amely egymilliárd forintot meghaladó mennyiségű árut – főként bacont – értékesít az országban. Éppen ezért érzékenyen érinti őket az orosz tilalom.

Ismeretes – ahogy arról beszámoltunk – az orosz állat- és növényegészségügyi felügyelet május 14-től 14 magyar cég termékeire ideiglenes korlátozást vezetett be. Hangsúlyozták, mindössze átmeneti intézkedésről van szó, ha a cégek a jelzett hiányosságokat pótolják, a magyar partner ezt auditálja, akkor ismét visszaengedik őket az orosz piacra.

Miközben augusztus elején már azt kommunikálta a Földművelésügyi Minisztérium sajtóirodája, hogy hamarosan feloldhatják a magyar húsipari cégekkel szemben bevezetett tilalmat az orosz hatóságok, a nagypolitika azonban közbeszólt. Az Oroszország elleni szankciók miatti válaszlépésként Oroszország teljes embargót vetett ki a marhahús, a sertéshús, a gyümölcs- és zöldségtermékekre, baromfi, hal, sajt, tej, tejtermék behozatalára az Európai Unióból, az Egyesült Államokból, Ausztráliából, Kanadából és Norvégiából. Hacsak nem enyhül a szigor, a korlátozások egy évig lesznek érvényben.

A pápai húsgyár egy héten belül tudja prezentálni azokat a feltételeket, amelyeket az orosz fél tavasszal kért a további export fejében, nyilatkozta lapunknak Uzsoky András, azt azonban nem tudja, jelen helyzetben az orosz fél sort kerít-e ezek auditálásra. A vállalat ügyvezető igazgatója hozzátette, az orosz piac érzékenysége miatt meg kell ragadniuk az adódó lehetőségeket a kieső export kompenzálására. Minden relációban keresik az értékesítési csatornákat, a közeljövőben például egy távol-keleti kiállításra utaznak. Ez ugyan pluszköltség számukra, de a termékeik eladására megoldást kell találniuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!