Gazdaság

2014.07.02. 12:51

Felhoznák az apróvad létszámát

Kritikus száma alá csökkent megyénkben az apróvad létszáma. A Veszprém Megyei Vadászkamara a helyzet megoldása érdekében tapasztalatcseréket szervez.

Tremmer Tamás

Megyénk kevésbé erdősült területein – például a Kisalföld lábánál - ideális élőhelye van az apróvadnak. Azaz, csak lenne, merthogy megyénkben a kritikus szint alá csökkent az apróvad létszáma. Ma már ott sem él meg, ahol egyébként évtizedeken keresztül kiválóan érezte magát, s az apróvad bőség volt a jellemző. E negatív folyamat megállítása a Veszprém Megyei Vadászkamara egyik célkitűzése.

Minden rendelkezésükre álló eszközzel segítik az apróvad létszámának növekedését, ezért vadásztársaiknak immár másodszor szerveztek tanulmányutat a szomszédos megyébe, ahol az apróvad élőhely fejlesztését, az apróvad gazdálkodást a gyakorlatban is megtapasztalhatták.

Ezúttal a Barbacsii Diána Vadásztársaság vendégei voltak, ahova 17 Veszprém megyei vadgazdálkodó 32 vadásza tette tiszteletét. Baracskay Lajos kamarai titkára elmondta, többek között bemutatták nekik a kifejezetten apróvad részére kialakított élőhelyet; bepillantást nyerhetek a kotlásos fácánnevelés gyakorlati megvalósításába; átbeszélték a hathetesen kihelyezett madarak életben maradásához szükséges feltételeket. A házigazdák hangsúlyozták, az apróvadállomány védelme érdekében elengedhetetlen a ragadozók – szőrmés-, szárnyas kártevők – apasztása. csapdázással jó eredmények érhetők el, a vendégekkel az e téren szerzett tapasztalataikat is megosztották.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!