Gazdaság

2013.12.27. 17:40

Hazai korrupciós hálózatok

A Transparency International korrupciós indexe szerint Magyarország továbbra is a világ legkorruptabb harmadába tartozik: 177 ország közül a 47.

Gombás Gabriella

A tanulmány szerint nálunk jobb Észtország, Lengyelország és Litvánia is. A 27 uniós ország közül 20. helyet sikerült megszereznünk, tehát változatlanul az alsó harmadban helyezkedünk el.

A felmérés szerint a legkevésbé korrupt országok közé tartozik Dánia és Új-Zéland, őket követi Finnország és Svédország. Karin Olofsdotter svéd nagykövet, a budapesti nagykövetek számára, a TI Magyarország által rendezett konferencián rámutatott: Svédországban azért sikerül alacsony szinten tartani a korrupciót, mert bárki hozzáférhet a kormányzati dokumentumokhoz, így az adófizetők megtudhatják, mire költi el a pénzüket az állam.

Magyarországon a TI jelentése szerint más a helyzet. Megállapítja, hogy az állami intézményeket a kormány iránt elkötelezett emberek irányítják, s ha nem bizonyult elegendőnek a vezetők lecserélése, a kormány, átírván a jogszabályokat, akadályokat gördített a civil kontroll útjába, és gazdasági érdekcsoportokat hoztak előnyhelyzetbe. (Nem segített ezen az sem, hogy 2011 novemberében a közigazgatási és igazságügyi miniszter, a legfőbb ügyész, a Kúria elnöke és az Állami Számvevőszék elnöke közös nyilatkozatot írt alá az általuk vezetett állami szervek korrupcióval szembeni erősítésére.)

A közszektorban érzékelt korrupció szintje a világ 177 országában: Az országok 70 %-a ér el kevesebb mint 50 pontot a 100-ból

A GKI idei felmérése arra adott választ, hazánkban hogyan alakult az elmúlt három évben a korrupció az állami intézményeknél, illetve az önkormányzatoknál. A felmérés alapját képező 1000 fős minta korra, nemre, régióra és településtípusra nézve reprezentatív volt, a résztvevők 85 százaléka értékelte a korrupció alakulását, ebből 47 százalék nem érzékelt változást, 39 százalék a korrupció erősödéséről adott számot, 23 százalékuk jelentős erősödést tapasztalt, míg 14 százalék szerint 2010 óta csökkent a korrupció Magyarországon.

A megyeszékhelyeken a megkérdezettek a korábban észleltnél magasabbra értékelték a korrupció növekedési szintjét, de „fertőzöttség” tekintetében a főváros sem maradt el – áll a jelentésben. Ezt a jelenséget azzal magyarázzák, hogy ezeken a településeken zajlanak a nagy beruházások – a javarészt EU források segítségével -, s a helybeliek rövid úton értesülnek a (köz)beszerzési nyertesek pártállásáról.

Martin József Péter, a Transparency International (TI) ügyvezető igazgatója szerint a közpénzek elköltésére vonatkozó adatok nyilvánossága 2013-ban – az információszabadságról szóló törvény módosításának köszönhetően – tovább szűkült. Magyarország tehát ebből a szempontból nem előre, hanem visszalépett. A magyar társadalom kezd belefásulni a korrupciós jelenségekbe, az emberek 70 százaléka nem jelentené a hatóságoknak, ha bármit észlelne.

GKI szerint Magyarországon korrupciós hálózatok alakultak ki, ezeket az elemzők a szervezett bűnözéshez hasonlítják, s erősödőnek vélik a „korrupciós veszélyeket”. A hálózatokban egyesek a kiírói oldalba épülnek be, mások a pályázatot írják meg, a hálózat valamely tagja pedig megnyeri a közbeszerzést. Miközben ügyelnek a kiszivárogtatás megakadályozására, és egyesek a feljelentések eltussolásáért felelősek.

A hálózaton belül a pénz hihetetlen gyorsasággal tűnik el offshore területekre. Így a magyar hatóságok elveszítik fölötte a kontrollt. Erről Pintér István, a Geopolitikai Tanács Közhasznú Alapítvány elnöke a Joint Venture Szövetség konferenciáján beszélt. Manapság hatalmas problémát jelentenek az offshore területek, mondta, az ide került vagyonok gyakorlatilag felkutathatatlanok.

Észlelhetően megugrott a korrupció szintje az EU-s csatlakozás után, amikor megnyíltak a, fejlesztési források, amelyeket a politikai elit gyakran a saját érdekei szerint osztott szét – ismertette egy friss, a szektorban végzett kutatás eredményét, Kelemen Hényel Nikoletta, a német és magyar korrupció kutatója.

Ugyanakkor érdemes megemlíteni, hogy Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke szerint korrupciós ügyekben paradicsomi állapotok uralkodnak az országban. Úgy értékeli, hogy csökkent a korrupció kockázata, ami a jobban működő belső kontrollnak tudható be, folyamatosan javulnak a mutatók, az irányítottság, a működés területén az egész közigazgatásban, államigazgatásban is, így ezek a területek megelőző módon, intézményesen védetté válhatnak a korrupció rendszerszerű kockázatától.

 

 

A Transparency International Korrupció Érzékelési Indexe (Corruption Perception Index) a közszférában a korrupció érzékelt mértéke alapján rangsorolja az országokat az egész világon.

Az úgynevezett CPI az állami szektorban tapasztalható korrupcióra összpontosít és a korrupciót, mint a közhivatallal személyes haszonszerzés céljából való visszaélést definiálja.

Ez egy összetett mutató, amely különböző független és elismert intézetek által készített szakértői felmérések korrupcióval kapcsolatos adataira épít, szigorú tapasztalati tények alapján.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!