Gazdaság

2012.09.24. 19:00

Reformkori borokat kóstoltattak

Balatonfüred - Néhány órára a borok kapták meg a főszerepet vasárnap délután a rangos Romantikus reformkor fesztiválon. Ekkor adták át a reformkori borverseny díjait.

Varga Ibolya

A versenyt, melyet a Balatonfüredi Turisztikai Egyesület és a Balatonvin Borlovagrend Egyesület hirdetett meg a női tagozat kezdeményzésére,  dr. Kocsis László, a Pannon Egyetem Georgikon Karának tanszékvezetője értékelte. A sárfehér, a bakator, a bánáti rizling, a budai zöld, a fehér góhér, a cirfandli, a furmint, a hárslevelű, a juhfark, az ezerjó, a kövérszőlő, a  kövidinka, a leányka, a pozsonyi fehér, a rajnai rizling, a sárga muskotály, a kadarka, a kéknyelű és a kékoportó szőlő már a reformkorban is ismert és kedvelt volt Magyarországon. A legutóbbi versenyen a fehérborok szerepeltek jobban, a rozék és a vörösek egy kicsit halványra sikeredtek. A díjkiosztás után az érdeklődők előadást hallhattak a reformkori szőlőművelésről. 

Ebben az évben ötvenhét bort neveztek be a versenyre. A zsűri értékelése alapján  egy nagyarany és tizenegy aranyérmes minősítést adtak ki. A díjakat Vászolyiné Dobrosi Ágnes, a Balatonfüredi Turisztikai Egyesület elnöke,  Simon Cecília, a Balatonvin Borlovagrend szakmai elnökhelyettese és  dr. Bakonyi Elvira, a borlovagrend női tagozatának elnöke  adta át. Többen felajánlottak különdíjat is, amit természetesen maguk is adtak át.  A nagy aranyérmet a tokaji Monyók József érdemelte ki, így használhatja a Magyar reformkor bora Balatonfüred 2012. feliratot. A versenybe küldött többi bora is aranyérmet érdemelt. A térségünkben aranyéremmel jutalmazták a Lídia Borház, az aszófői Fodorvin Pincészet és a somlói Bogdán Szőlőbirtok borait.  Az eredményhirdetés alatt a Kék Balaton Népdalkör adott kétszer is rövid műsort.

A programot azzal zárták, hogy az eredményhirdetésen részt vevő közönség tagjait megkínálták egy-egy korty, már a reformkorban is ismert szőlőfajtáből készült borral.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!