Gazdaság

2011.06.23. 06:47

Hol fürödhetnek? - Kedvező fordulatot vett a balatoni strand ügye

Badacsonyörs - Strand nélkül maradt a Badacsonytomajhoz tartozó településrész, miután a régi kemping e célra használt területét lezárta a tulajdonos, az SCD Group érdekeltségébe tartozó cég.

Szijártó János

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) pedig lezáratta  azt a balatoni partszakaszt, amelyet a kempingtulajdonos társaság kívánt átadni a fürdőzésre. A korábbi állapot azonban, úgy tűnik, pozitív fodulatot vett, és az idén még használhatják a volt kempinget a fürdőzők.

Elkészült Badacsonyörs új háromezer négyzetméteres fürdőhelye, de a Badacsonyörsi Érdekvédelmi Egyesület és a helyi önkormányzat nem vette át a területet. Annak kialakításával kapcsolatban újabb, jogilag nem megalapozott, a korábbi megállapodásokból nem fakadó kéréseket adott elő, amelyeket a társaság már nem tud teljesíteni - írta a vízparti telek tulajdonosa minapi közleményében. Az egyesület elnöke viszont úgy nyilatkozott, hogy az átadásra szánt ingatlant az önkormányzati képviselők megtekintették, és megállapították, hogy az jelenlegi állapotában fürdésre alkalmatlan. A lépcsőről jól látható, hogy aki ott lelép, az nádtorzsákba, illetve méteres iszapba ütközik, tájékoztatta lapunkat Simonné Visi Erzsébet önkormányzati képviselő, az érdekvédelmi egyesület elnöke. Mindezt szerinte az ÁNTSZ intézkedése is megerősítette.

A helyiek korábban a kempingen keresztül jutottak el a vízhez, azonban a Balatontourist Zrt. kempinghálózatát felvásároló SCD-csoport - a tervezett fejlesztései miatt - a terület lezárását tervezte. Az önkormányzatnak ugyanakkor az SCD ingyen adott egy háromezer négyzetméteres vízparti területet, de strand kialakítására nem volt pénze a falunak.

A már útlezárást is kilátásba helyező helyiek megnyugtatására az SCD vállalta, hogy a partszakaszon maga építi meg az új fürdőhelyet, majd bizonyos feltételekkel azt megnyitja a lakosságnak, illetve az önkormányzat tulajdonába adja. Az új, háromezer négyzetméteres fürdőhely kialakításának idején a kemping területén lehetett strandolni. A beruházást elkészültnek tekintő SCD szerette volna átadni a területet, de annak átvételére a helyiek sem tavaly, sem az idén nem voltak hajlandóak, mivel szerintük az nem alkalmas fürdőzésre. A hónap elején aztán a Badacsonyörsi Érdekvédelmi Egyesület birtokvédelmet kért a kempingre, mivel az önkormányzattal megegyező álláspontjuk szerint a helyiek addig jogosultak a kemping területét strandként használni, amíg az SCD cége nem biztosít számukra kulturált fürdőzési lehetőséget.

A vitás helyzet kapcsán Lasztovicza Jenő, a térség fideszes országgyűlési képviselője, a megyei közgyűlés elnöke tárgyalt az SCD-csoport vezetőivel. Kérdésünkre elmondta, hogy a cégvezetéstől - kérésének megfelelően - ígéretet kapott arra, hogy idén még használhatják a korábbi kemping területét a fürdőzők, az eddigi gyakorlat szerint. De az önkormányzatnak a jövő nyárig meg kell oldani a gondot, hiszen a tulajdonos a rá eső vállalást már többszörösen teljesítette. Lasztovicza szerint túlzottak a céggel szembeni lakossági elvárások, hiszen egy saját strand létrehozását nem lehet kizárólag mástól elvárni.

 

A megváltozott helyzetet időközben ismeretlenek sajátos módon próbálták megoldani: kivágták a kemping kerítését és azon a területen fürdőztek. A cég ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a rendőrségen. Ezzel együtt közleményben is megerősítette, hogy a korábbi megállapodásnak megfelelően továbbra is kész arra, hogy egy csaknem kétszázmillió forintot érő vízparti telket ingyen átadjon Badacsonyörsnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!