Gazdaság

2011.04.14. 18:45

Értékeket őriz a jegybank

Veszprém - A Magyar Nemzeti Bank emlékérmet bocsátott ki a költészet napja alkalmából a Pannon Egyetemen.

Varga Ibolya

Dr. Mihalovics Árpád, a Pannon Egyetem Tanárképző Karának külügyi rektorhelyettese emlékezett elsőként Tóth Árpádra, aki százhuszonöt éve, 1886. március 14-én  született, és negyvenkét életéve alatt maradandót alkotott. A professzor méltatta műfordítói munkásságát is, az általa fordított versek hangulatban, hangzásban és a szavakban is szinte tökéletesen azonosak az eredetivel.

Dr. Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke köszöntőjében elmondta, hogy a jegybanknak alapvető feladata az értékőrzés. Ez nálunk és több más ország jegybankjánál nem csupán abban nyilvánul meg, hogy kézben tartják a nemzeti fizetőeszközök értékét, hanem érmekibocsátással a kulturális, tudományos, technikai nagyságok életműve előtt is tisztelegnek. Felmutatott egy kötetet, mely még édesapja, Király István professzor könyvtárából származik, és ő becsületesen rongyosra olvasta. Ez a Tóth Árpád-kötet az Olcsó Könyvtár sorozatban jelent meg több mint félszáz éve és anno négy forintba került. Az alelnök asszony édesapja a Nyugat alkotóinak életművét kutatta, ezért is fontos számára Tóth Árpád bús, lélekkel teli költészete. Az érme névértéke ötezer forint, ekkora értékben fizetőeszközként is használható. Kétféle minőségben készült, jelenleg tizenegyezer és tizenháromezer forintért megvásárolható. Dr. Király Júlia ajándék emlékérmét adott át az érem tervezőjének, az egyetem rektorhelyettesének és Felföldi Gábornak, az est házigazdájának, aki a Tudományos Ismerettejesztő Társaság (TIT) Váci Mihály Irodalmi Színpadának Új tavaszig vagy a halálig című műsorát állította össze. Csikai Márta szobrászművész örömét fejezte ki, hogy ő tervezhette meg az érmét, hiszen meghívásos pályázaton döntöttek az alkotó személyéről. Az emlékérme előlapján Tóth Árpád Az árnyból szőtt lélek című verséből idézett négy sort, melyek alá a költő aláírását véste. A hátlapon a költő portréja látható, valamint születési és halálozási éve: 1886-1928.

Az irodalmi színpad műsorában Asztalos István, a Lovassy László Gimnázium tanára elevenítette fel Tóth Árpád életútját, méltatta irodalmi és újságírói tevékenységét. Az estet áramkimaradás zavarta meg, ezért is tartottak szünetet a Zene szól mintha... címmel az egyetemi Arany Múzsa Szavalókör által előadott műsor előtt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!