Gazdaság

2010.08.17. 19:51

Szemben a korrupcióval - Rangos brit kitüntetést kapott Alexa Noémi, a TI ügyvezetője

Budapest - Alexa Noémit, a Transparency International (TI) magyarországi ügyvezető igazgatóját a brit-magyar kereskedelmi kapcsolatokban kiemelt jelentőségű korrupciómentesség területén végzett munkája elismeréseképpen a Brit Birodalmi Érdemrend tiszteletbeli tagjává avatta nemrég II. Erzsébet brit uralkodó.

Osváth Sarolta

- Meglepte a kitüntetés?

- Soha nem merült fel bennem, hogy ilyen kitüntetést kapok, igen, nagy meglepetésként ért, amikor hónapokkal ezelőtt a nagykövet úr megkeresett, hogy elfogadnám-e, ha a Brit Birodalmi Érdemrend tiszteletbeli tagjává avatnának. Rögtön igent mondtam, mivel megbízom a nagykövet úrban, bár akkor nem tudtam pontosan, mit is jelent. Aztán utánaolvastam, és rájöttem, hogy ilyen kitüntetést nem mindennap és nem mindenkinek osztogatnak. Én úgy gondolom, hogy ez rendkívül nagy elismerés, és nemcsak engem, hanem a TI egészét illeti. Megerősíti bennem azt, hogy egy jól működő szervezetet hoztunk létre, tehetséges munkatársaink vannak, a korrupció ügyének középpontba helyezésével közismertté váltunk, és számos szakmai eredményt tudunk felmutatni. És azt is jelenti számomra, hogy megérte belefektetni ennyi munkát.

- A kitüntetés átadásakor a brit nagykövet és még sokan mások sok erőt és energiát kívántak önnek a munkához. Ezek a szokványos jókívánságok, vagy arra céloztak, hogy különösen nagy feladat hárul a TI-re, a kormányzat civil kontrolljának megvalósításában?

- Nem tudom megmondani, mire gondoltak, de a kitüntetés minden bizonnyal egyfajta biztatás is számunkra, hogy a jövőben is tegyük a dolgunkat, legalább olyan következetesen és magas színvonalon, mint eddig.

- Mi lesz a fő iránya a tevékenységüknek?

- Több mint két évvel ezelőtt készítettünk egy nagyon alapos helyzetelemzést Magyarországról, amelyből egyértelműen kiderült, hogy korrupció szempontjából a párt- és kampányfinanszírozás, valamint a közbeszerzések a legsúlyosabban érintett területek. Ezt követi még a közérdekű bejelentők védelmének hiánya, amelyről - a közreműködésünkkel - törvény ugyan született már, de az intézményi háttér még nincs kiépítve, így sajnos a törvény sem működik. Ettől függetlenül nagy előrelépésnek tartjuk. Az igazságszolgáltatás a negyedik terület, amelynek reformja megkezdődött. Pozitívnak tartom, hogy véleményezzük az Országos Igazságszolgáltatási Tanács stratégiáját és javaslatainkkal segítjük a folyamatot. A magyar igazságszolgáltatás függetlensége hatalmas érték. Az kevésbé pozitív, hogy a működés nem átlátható, és az ellenőrzés - a nyilvánosság által - egyelőre neuralgikus pont. Ha lassan is, de talán jó irányba mozdul a rendszer.

- Az utóbbi időben a médiatörvény tervezete váltotta ki talán a legtöbb vitát és ellenérzést. Ezzel foglalkozik-e a TI?

- Bár a mi profilunkba is tartozna a szóban forgó témakör, de mivel a TASZ (Társaság a Szabadságjogokért) aktív szerepet vállalt a témában, így a kapacitásunkat más területekre tudjuk koncentrálni. El kell hogy mondjam, bármennyire is szeretnénk minden fontos témával foglalkozni, határt kell szabni, mit bírunk és mit nem. Az egészségügy például rettentő rosszul működik, mindannyiunkat érint, mégsem tudjuk egyelőre napirendre tűzni. Az önkormányzatokkal viszont a jövőben bővíteni fogjuk a portfóliónkat.

- Ehhez egyebek közt több munkatársra is szükség lesz. Mennyire stabil a szervezet, megáll a saját lábán?

- Szerencsére igen, alapítványi formában működünk, pályázunk, ahol lehet, és egyre többen támogatnak bennünket az üzleti szférából is.

- A brit kitüntetés mennyire növelte a magyar szervezet nemzetközi tekintélyét?

- Azt hiszem, mindig is jó nevünk volt az európai szervezetek között, amit az elismerés csak megerősített. Elképzelhető, hogy sikeres modellünket más országokban is átveszik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!