Gazdaság

2010.06.02. 14:45

Szuperprogram a tónál

Veszprém - "A következő hét év során több mint 100 milliárd forint értékű turisztikai beruházást valósít meg az SCD Csoport a balatoni régióban" - írta a 2007. januári sajtóközleményében a társaság.

Kiss Nikolett

Azóta eltelt több mint három év, amelyből a társaság szerint másfél évet ki lehet húzni a fejlesztési naptárból a gazdasági válság miatt. Megnéztük, hogy áll a munka a háttérben.  

Az akkori sajtóközlemény szerint a 21 településen 28 projektet felölelő fejlesztési program keretében többek között szállodák, kikötők, a konferencia- és egészség-turizmust kiszolgáló létesítmények, magas minőségű kempingek, valamint szórakoztató parkok épülnek.

A fejlesztők elképzelései szerint az első beruházások már a 2007-es nyári szezont követően elindulhatnak, míg a teljes program 2014-ben zárulhat le.

A számítások szerint a program során közel 20 ezer minőségi szálláshely létesül, melynek hatásaként a Balatonon eltöltött vendégéjszakák száma 30 százalékal növekedhet. Mindekezeken túl a program gazdaság-élénkítő hatása az egész régióban érezhető lesz: az elkészült fejlesztések az adóbevételek révén éves szinten 8-9 milliárd forinttal járulnak hozzá a települések és az állam bevételeihez, valamint 1500-1800 új munkahelyet hoznak létre.

Azóta eltelt három év, mostanra több fejlesztésnek meg kellett volna valósulnia. A való világban persze nem történnek ilyan egyszerűen a dolgok. Nézzük, milyen fázisban járnak  a tervezett projektek.

- Jelenleg az tűnik a legvalószínűbbnek, hogy az év harmadik, negyedik negyedévében alakulhat "fejlesztő-baráttá" a piaci környezet. Szeretnénk a balatoni fejlesztéseket mielőbb elindítani, de egyelőre a beruházások a bankok finanszírozási hajlandóságától függnek - kezdte Elkán Péter kommunikációs vezető.

- Részünkről akár már idén ősszel elkezdődhetnének az első projektek, hiszen az elmúlt másfél évben azon dolgoztunk, hogy az ideális pillanat elérkezésére az egyes fejlesztési területek készen álljanak a beruházások indulására. Ez azt jelenti, hogy szinte minden önkormányzattal sikerült megállapodnunk a Helyi Építési Szabályzat (HÉSZ) módosításáról, több projekt esetén hamarosan az elvi építési engedély birtokában lesz a társaságunk.

Balatonakaliban, ahol az akkori tervek szerint háromcsillagos kempinget és üdülőparkot terveztek, ma a balatoni főépítész véleményezésére várnak a HÉSZ-szel kapcsolatban.

Badacsonyban a bor- és gasztronómiai hotel tervezett területén több mint egy éve elkezdődtek a régészeti feltárások, itt már birtokukba van egy elfogadott HÉSZ is.

Badacsonyörsön, a család-, turista kemping, üdülőpark területén folyamatban van a telekalakítás. Mint ismeretes, egy helyi civil szervezet strandot követelt a kemping területén, a mintegy 3000 négyzetméteres strandot hamarosan át is adják a fürdőzőknek. Egyébként itt is van már érvényes HÉSZ.

Balatonfüredre 12,6 milliárd forintból már idénre elkészülő exkluzív üdülőparkot ígértek.

Balatonalmádiban két területük is van: üdülőházakat terveztek a Yacht kemping és a Kristóf ház területére is. Itt a HÉSZ módosítási javaslat szakhatósági véleményezése van már folyamatban.

Alsóörsön is elkészült a HÉSZ módosítási javaslat, májusban elkezdődött ennek a szakhatósági véleményezése is.

Aszófőn is folyamatban van ugyanez, a déli parton pedig Balatonberényben, Zamárdiban és Siófokon rendelkeznek hatályos HÉSZ-szel, utóbbi helyszínben jogerős építési engedély is a birtokukban van.

- Eddig hárommilliárd forintunkba került az előkészítés, valamint az, hogy a tulajdonunkban lévő kempingeket fejlesztettük, karban tartottuk. Az biztos, hogy ha a bankok adnak fejlesztésre hitelt és végre el tudunk indulni, akkor egyszerre több projektet kezdünk el - fogalmazott Elkán Péter.

Az SCD Group legújabb balatoni zászlóshajója a sármelléki repülőtér, amely április 10-én fogadta az első nemzetközi járatot.

A repülőtér felkarolása szorosan összefügg balatoni turisztikai fejlesztéseinkkel, hisz a repülőtér által biztosított turisztikai forgalom nem csupán a régió, de az SCD jövőbeli létesítményeihez is elengedhetetlen - mondta Elkán Péter. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!