Gazdaság

2010.03.29. 10:14

Lejár a határidő

Székesfehérvár - Nem kérték meg a szükséges engedélyeket a fémkereskedéssel foglalkozó vállalkozók, pedig enélkül nem dolgozhatnak. A pénzügyőrség szerint április elsejéig van erre lehetőségük.

Németh F. Bernadett

A vám- és pénzügyőrség megkezdte a fémkereskedelmi tevékenységet végző gazdálkodók ellenőrzését.

Ezek során kiderült, hogy egyes bontási tevékenységet végző vállalkozásoknak (például autóbontóknak) nincs tudomásuk arról, hogy a január 1-jén hatályba lépett törvényi szabályozás rájuk is vonatkozik, ezért sem engedéllyel nem rendelkeznek, sem engedélykérelmet nem nyújtottak be a vámhatósághoz, tájékoztatott a VPOP, mely nyomatékosan felhívja minden olyan vállalkozás figyelmét, amely alanya a fémkereskedelmi jogszabályoknak, hogy fémkereskedelmi engedély iránti kérelmüket - amennyiben e tevékenységüket a törvény kihirdetésekor is érvényes engedély birtokában végezték - legkésőbb 2010. április 1-ig nyújtsák be a székhelyük szerint területileg illetékes regionális ellenőrzési központhoz.

Azon gazdálkodók, akik a fémtörvény kihirdetésekor még nem rendelkeztek érvényes működési- vagy telepengedéllyel, a tevékenységüket 2010. január 1-jét követően csak akkor folytathatják, ha részükre a fémkereskedelmi hatóság kiadta a fémkereskedelemi engedélyt. Amennyiben az említett határidőig benyújtásra kerül a kérelem, úgy annak elbírálási ideje alatt az engedélyköteles tevékenység tovább folytatható.

A vám- és pénzügyőrség megad minden segítséget az érintett vállalkozóknak. Emiatt a vámhatóság testületi honlapján megtalálhatók a fémkereskedelemre vonatkozó aktuális jogszabályok, az engedélyezéshez kapcsolódó regisztrációs segédletek, nyomtatványtelepítők, letölthető nyomtatványok, valamint a Fémkereskedelmi Hírlevél összes száma.

Amennyiben a fémkereskedelmi szabályozással kapcsolatba bármilyen kérdésük felmerül, azokat megküldhetik e-mailben, vagy kérdezhetnek a Vám- és Pénzügyőrség Információs Központjánál a 06-40-FINÁNC telefonszámon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!