2010.02.08. 09:56
Tudás érleli a tóparti bort
Harmincegyedszer szerveztek az elmúlt napokban országos szőlész-borász továbbképzést magasan képzett gyakorló szakembereknek Balatonfüreden. Ez a maga nemében a legrégebbi és a legszínvonalasabb képzés. Örvendetesen egyre több fiatal gazdálkodó vesz rajta részt.
Müller István, a Pelsovin Bt. ügyvezetője 1979-ben mint az aszófői székhelyű Szőlészeti és Borászati Egyesülés növényvédő mérnöke szervezte meg az első ilyen összejövetelt:
- Emlékszem, akkoriban a hallgatók jelentős része nyűgnek tekintette, hiszen kötelező volt azoknak a szakembereknek, akik a megye termelőszövetkezeteiben és állami gazdaságaiban a szőlészetet-borászatot irányították. A legtöbbjüknek már akkoriban is volt saját szőlőterületük, amelyet már ilyenkor metszeni is kellett. A februári tanfolyami képzés a rendszerváltás körüli időkben szélesedett országossá és azóta is tart.
- Minden évben próbálunk valamilyen újdonsággal előrukkolni. Ebben az évben a bormarketingre szánt keretből arra kértünk pénzt, hogy a Balatoni Borok Házában bemutatkozó huszonöt termelő itt is képviseltethesse magát - mondta el Varga Zoltán kertészmérnök, bortermelő, aki az imént említett egyesülés igazgatója volt, ma pedig a Balatonfüred-Csopak Borvidéki Hegyközségi Tanács elnöke.
- Az előadások közötti szünetekben bárki megkóstolhatta és bírálhatta a huszonötök valamelyik borát, az ebédekhez is ezekből szolgáltunk fel hármat, és elindítottuk a tanfolyami borversenyen is ezeket a borokat.
A hétfőtől péntekig tartó képzés első napjának délutánján már másodoszor Balatonfüredet mutatták be az ország távolabbi borvidékeiről érkezett hallgatóknak. Lengyel Ernő, az Anna Grand Hotel Wine & Vital ügyvezető igazgatója mutatta be a tanfolyamnak otthont, a hallgatók egy részének szállást is adó intézményt. A hotel igazgatója egy borászati cégnek is tulajdonosa, melynek két pincészete van, az egyik Dörgicsén, a másik a Tokaj-hegyalján taláható Erdőbényén. A hotelben és azon kívül is működtetnek borszaküzletet. Már a megnyitás előtt vállalták, hogy helyet adnak szakmai rendezvényeknek.
A növényvédőszer-gyártók és forgalmazók kedden és szerdán mutatkoztak be. Szerdán és csütörtökön bárki megnézhette a gépkiállítást. A földszinti különtermekben az apróbb kiegészítőket, eszközöket helyezték el, míg az udvaron a nagyobb erő- és munkagépeket állították ki. Bemutattak egy szüretelő kombájnt is, ebből már néhány sikeresen üzemel a balatoni borrégióban is. Koczor Kálmán szerint, aki a termelés mellett a Balatonvin Borlovagrend elnök-nagymestere, biztos, hogy a jövőben még nagyobb teret kap a szőlőkombájn. Szinte minden nagyobb termelő panaszkodott, hogy szüretkor a munkaügyi ellenőrzések kedvenc célpontjai lettek a szőlősgazdák, jó néhányat súlyos összegekkel meg is büntettek közülük. Az utóbbi években csak alkalmi munkavállalói kiskönyvvel szüretelhettek volna a barátok is. A szüret ugyanis nemcsak munka, hanem a szőlőtermő vidékek egyik hagyományos összejövetele is. Érdekes, hogy a nagyobb gazdaságokban minden évben szüretelő nagykövetektől nem kérnek munkavállalási engedélyt.
A tanfolyamot most is fakultatív ausztriai utazással zárták. Deutsch-kreutzban egy regionális vinotékába látogattak, ahol a térség 50 csúcsborászának 300 bora kóstolható. Onnan egy uniós támogatással kiépített családi borászatba mentek, ahol 35 hektár szőlő termését dolgozzák fel. A modern borászati technika építészeti és tájesztétikai szempontból is lenyűgöző környezetben kapott helyet.