Gazdaság

2009.12.01. 16:49

Épül a csomópont

Veszprém, Litér - Nagy erőkkel és látványosan dolgoznak a 8-72-es számú főutak kereszteződésénél. Nem véletlen a nagy sietség, jövő nyáron át kell adni az új csomópontot. Hacsak a régészeti feltárás ezt át nem írja.

Tremmer Tamás

A Közlekedés Operatív Program (KözOP) a 2007-2013 közötti közútfejlesztési projektek között tartalmazza a 8-72. sz. főutak csomópontjának építését.

A beruházás nettó összege 1,3 milliárd forint, amely a tervezést, az engedélyeztetést, a területszerzést, a mérnöki munkák elvégzését, a régészeti feltárást, a kivitelezést egyaránt magában foglalja. A költségek 85 százalékát az EU finanszírozza, az erről szóló támogatási szerződést 2008 decemberében írták alá.
 
A csomópont építésére kiírt kivitelezési közbeszerzési pályázatot a Colas Építő Zrt. nyerte el nettó 694 millió forintos áron. A kivitelezés 2009. október elején megkezdődött az irtási, terület előkészítési munkákkal illetve az északi oldalon a hírközlési kábel kiváltásával. Ezután megkezdődtek a teljes szakaszon a humuszolási munkák, amely során a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat (KÖSZ) által nyújtott régészeti szakfelügyelet több helyen és szinte a teljes északi oldalon régészeti lelőhelyre utaló nyomokat talált.

Ennek pontos felmérése jelenleg is folyik, de az érintett területeken a további munkavégzés a kivitelező részére nem lehetséges. Amennyiben ténylegesen régészeti feltárásra lesz szükség az érintett területeken, az nagyban befolyásolja a tervezett 2010. július 15-i befejezési határidőt, mivel csak a tavaszi feltárás után lehetséges a további munkavégzés.
 
A hídépítés alapozási munkái során elkészült az északi oldalon a fúrt cölöpalap, a déli oldalon a síkalap készítése van folyamatban. A hídépítési munkákat az esetleges régészeti feltárás nem befolyásolja, ezek a tél folyamán is készülnek, azonban emiatt a csomópontban forgalomkorlátozásra van szükség.
 
A beruházás keretében az építési területen egy kilométer hosszon felújítják a teljes (2x2 sávos) útpályát. A 8-as főút felett kialakítanak egy különszintű, 2x1 sávos csomópontot, a 72-es, és a majdan ide érkező 82-es csatlakozását egy-egy körforgalommal oldják meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!