Ganna

2015.11.30. 13:50

Életben tartják a sváb hagyományokat

Ganna - Sváb bállal és betlehemállítással elevenítették fel a régi hagyományokat, tradicionális szokásokat a kistelepülés lakói.

Polgár Bettina

Brunner Sándor, a helyi sváb hagyományőrző néptánccsoport tagja, a bál szervezője elárulta: az esemény már négyéves múltra tekint vissza. – Hat pár, azaz tizenkét fő alkotja a csoportunkat. Fontosnak tartjuk a sváb hagyományok megőrzését, hogy ezek nemzedékről nemzedékre tovább élhessenek. Emellett egy ilyen rendezvény mindig jó alkalom arra, hogy közösen eltöltsünk egy kis időt azokkal, akiket gyermekkorunk óta ismerünk, szeretünk és becsülünk – mutatott rá a bál szervezője.

Remek hangulatban elevenítették fel a sváb hagyományokat Gannán (Fotó: Vallner Bettina)

A bálon szépszámú érdeklődő, közel száz fő tekintette meg a sváb zenés-táncos műsort, majd jó hangulatú mulatozással folytatódott tovább az est. – Minél több csoport és egyesület működik egy településen, annál gazdagabb a közösségi élet. Gannán erre különösen nagy hangsúlyt fektetünk – hangsúlyozta Nagy Ottó, a község polgármestere.

Mint mondta, a sváb bálhoz hasonlóan a betlehemállítást is közösségépítő céllal indították útjára. – 2005 óta évről évre betlehemállítással hangolódunk az ünnepekre. Az utóbbi tíz évben bevett gyakorlattá vált, hogy mindenki hozzájárul valamivel ehhez: valaki drótot hoz, más kukoricaszárat vagy éppen szalmabálát. Az asszonyok pedig forralt borral, meleg teával és házi készítésű süteménnyel kedveskednek a program résztvevőinek. Közös betlehemünk azt jelképezi: ez a falu az otthonunk, képesek vagyunk tisztelni, megbecsülni és szeretni egymást – fogalmazott a polgármester.

Címkék#Ganna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!