Ganna

2017.03.31. 19:20

Megemlékezés az Esterházy-mauzóleumban a szabadságharc tiszteletére

Ganna - Koszorúzással, megemlékezéssel egybekötött szentmisét tartottak a gannai Esterházy-mauzóleumban az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emléke előtt tisztelegve.

Polgár Bettina

A Szent Kereszt Felmagasztalása-templomban tartott ünnepi szentmisét Reichardt György plébános celebrálta. Ezt követően a főhajtás résztvevői a mauzóleum altemp-lomában megkoszorúzták Esterházy Pál szobrát, majd a plébános irányításával közösen imádkoztak az elhunyt hősökért.

Nagy Ottó, Ganna polgármestere a megemlékezésen mondott beszédében kiemelte: március 15. a magyarság egyik legnagyobb nemzeti ünnepe, mely egy olyan történelmi eseménynek állít emléket, ami alapvetően befolyásolta minden egyes magyar ember és az egész magyar nemzet gondolkodását, nem utolsó sorban pedig a jövőhöz való viszonyulását.

Kincses László (a felvétel jobb szélén) szavalata is színesítette a gannaiak megemlékezését Fotó: gannai önkormányzat

- A szabadságot a közös célokért tenni tudó és tenni is akaró egyének teremtették meg. Ők tetteikkel bebizonyították: bár egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen. A nemzeti összetartozás tudata 1848 óta a leggazdagabb erkölcsi, szellemi és érzelmi erőforrásunk. A mi hazánk Magyarország. A függetlenség és a szabadság kiharcolása az itt élő emberek számára éppolyan fontos volt az évszázadok során, mint ahogy valamennyi honfitársunknak a Kárpát-medencében - fogalmazott a polgármester. Nagy Ottó ismertette Esterházy Pál életútját, aki tetteivel és vagyonával a forradalom ügye mellé állt, majd a beszédet követően a jelenlévők megkoszorúzták a templomkertben található emlékművet is. Az eseményen szavalatot adott elő Kincses László, a Gannai Asszonykórus tagjai pedig Kossuth-nótákat énekeltek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!