Ganna

2017.02.05. 21:40

Ilyen egy sváb disznótor - A rászoruló gannai családokra is gondoltak a szervezők

Ganna - Immár ötödik alkalommal rendeztek hagyományos sváb disznóvágást Gannán. A kis bakonyi község kultúrházának nagy udvarán megtartott közösségi malactoron ezúttal is sokan voltak, sőt, a gasztronómiai programra a településről elszármazottak közül is jó néhányan hazajöttek szülőfalujukba.

Polgár Szilárd

- Az első alkalmon még az önkormányzat finanszírozta a malac árát, azóta magánszemélyek állják a költségeket. Idén Varga Bélától vásároltunk, akitől nagyon jó húsdisznót kaptunk, alig lett belőle töpörtyű - mesélte nevetve a Naplónak Nagy Ottó, Ganna polgármestere, akitől megtudtuk azt is, hogy a 160 kilogrammos malacot Ödönnek hívták.

Az Ödön névre keresztelt, 160 kilós malacból többek között ízletes hurkát is készítettek a helyiek
Fotó: Polgár Szilárd

- Reggel hét órakor hoztuk el a disznót, majd nyolckor sváb hagyományok szerint rendfára függesztettük és felbontottuk. Ez a rendfa egyébként még a dédnagyapámé volt, és a XIX. században készült. A sváb disznóvágás nem sokban tér el a magyartól, mi forrázzuk a disznót, majd a forrázóteknőben lánccal forgatjuk, így szabadítjuk meg a szőrétől. A gannai nyugdíjasklubnak meghagytuk farsangra a csülköt, meg a kocsonyához a körmöt, az összes többi húst feldolgoztuk hurkának, kolbásznak, sült húsnak és tepertőnek - jegyezte meg a falu vezetője.

Gannán eddig minden falusi disznóvágást extrém időjárás kísért. Először szakadt az eső, másodszor sarkvidéki hideg volt a malactoron. Harmadik alkalommal térdig érő hó fogadta a gannaiakat, tavaly pedig ismét esett az eső. - Idén is csípős volt a reggel, de mi, gannaiak annyira pozitív gondolkodásúak vagyunk, hogy ez egyáltalán nem befolyásolt bennünket. Mi mindig igyekszünk jól érezni magunkat - fogalmazott jókedvűen Nagy Ottó, majd megosztott néhány szigorúan nyilvános információt a készülő finomságokkal kapcsolatban.

Nagy Ottó (a kép bal szélén) megjegyezte: a gannaiakat pozitív gondolkodás jellemzi, mindig igyekeznek jól érezni magukat
Fotó: Polgár Szilárd

- A gannai kolbásznak sajnos nincs titkos receptje, ta-lán csak annyi, hogy 25 éve ugyanattól a kalocsai termelőtől vesszük a paprikát, hiszen ennek a minősége valóban lényeges. A készülő étkeket legalább egy tucatnyian megkóstoljuk, így biztos, hogy kifogástalan lesz a minősége. A disznóvágásból megmaradt húsokat, húskészítményeket a rászoruló gannai családok kapják meg - tette hozzá a polgármester. Megtudtuk tőle azt is: a reggelit kiegészítették tíz kiló velős májjal, mert ilyen népes sokaságnak egy disznó mája kevés lett volna. Pálinkát és bort mindenki maga hozott, afféle batyus bál jellegű volt ez a disznótoros. A délutáni evés-ivásra teljesen megtelt a helyi kultúrház nagyterme. Beszélgettek, táncoltak a helyiek, a Gannai Asszonykó-rus tagjai pedig énekeltek, őket Schlecht József kísérte tangóharmonikán, egészen késő estig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!