Felsőörs

2017.03.27. 18:20

Nagyanyák tudása - Jó alapanyagokból finom tészta készíthető otthon

Felsőörs- Nem is ördöngösség. A rétes- és a száraztészta-készítés fortélyait mutatták meg az érdeklődőknek a Felsőörsért Közalapítvány programján.

Sági Ági

A rétest Gyöngyösi Ferencné Marika készíti, aki elmondja, hogy sok rétest készít, szinte minden héten, mert az unokák nagyon szeretik. A tésztát náluk generációk óta egyformán készítik. Fél kilogramm lisztet két tojásfehérjével és kis sóval gyúrnak össze, ha nagyon kemény lenne a tészta kis langyos vízzel lehet rajta lazítani.

Az egyetlen dolog, amire figyelni kell, hogy jó minőségű liszt kell hozzá. A meggyúrt tésztát két cipóban ruha alatt fél órát kell pihentetni, aztán kezdődhet a nyújtás. Lisztezett ruhával letakart asztalon kell kihúzogatni a tésztát, alá-alányúlva hártyavékonyra nyújtva. A töltelék ízlés szerinti, ő nem kenegeti meg külön olajjal a tésztát, ha már rajta a töltelék, akkor kicsi vajjal vagy olajjal meg lehet locsolni. Föltekerni, sütőbe tenni, és ha pirosra sült a teteje, akkor kész. Kellerné Szász Anikó Berhidáról érkezett és a száraztészta-készítést mutatta be.

Veres Jánosné Ili néni Berhidáról érkezett és a száraztészta készítést mutatta be az érdeklődőknek Fotó: Sági Ági

Ők őstermelőként piacra is termelnek jó minőségű tésztáikkal. A levestészták nyolc, a köretnek valók hat tojással készülnek. Szerinte a száraztészták minőségét a tojás határozza meg. Ők saját termelésű kukoricával etetik itáliai tyúkjaikat, és ezek tojásával készítik a tésztát. Fontos tudni, hogy só a tésztába nem mehet, csak a főzővízbe, különben a tészta nyúlóssá válik. A tojáshoz érdemes a lisztet adni és az a jó, ha a tészta magától száradhat. Anikó nem csak a tésztákról beszélt az egybegyűlteknek, de a berhidai kertbarát kör vezetőjeként veteményezési tanácsokat is adott.

- Minden hónapban szervezünk programot, amiről úgy gondoljuk, hogy tartalmas és érdeklődésre tarthat számot. Most nagyanyáink tudományához nyúltunk vissza, a tésztakészítés hagyományát próbáltuk feleleveníteni. Ez nem is olyan nehéz, és ha magunknak készítjük, pontosan tudjuk, hogy mi van benne, és az mennyit ér - mondta el Tislér Anikó, a Felsőörsért Közalapítvány titkára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!