2019.09.06. 13:39
Sokkal több mindenre jó a csipkebogyó, mint gondolná
Tanulmányok igazolják, hogy fiatalon és egészségesen tartja az embert, illetve segít a szépségápolásban is.
Forrás: Shutterstock
Fotó: Osokina Liudmila
A-, B1-, B2-, és K-vitamin található benne, de legfontosabb hatóanyaga a természetes C-vitamin. A C-vitamin részt vesz az oxidációs folyamatok szabályozásában, erősíti a vérerek falát, szilárdítja a kötőszövetet, fokozza a szervezet védekezőképességét, ellenállását a fertőzésekkel, betegségekkel szemben. Megelőzésként segíti a csontok erősödését, szilárdságát és a csontképződést. A Vasárnap Reggel összegyűjtötte, mi mindenre lehet jó a csipkebogyó.
A fittségért
Ősszel, télen az immunrendszer legyengülhet. Ám aki naponta megiszik 2 csésze csipkebogyóteát, az elegendő C-vitamint vesz magához, így a stresszt is jobban viseli, és kisebb eséllyel betegszik meg.
Az erős körmökért
Olykor a körmök törékennyé, töredezetté válnak. Ha ön is ezzel a problémával küszködik, mostantól kezdve minden reggel masszírozzon pár csepp csipkebogyóolajat a körömágyába. Ettől erőssé válik a körme.
A fiatalos külsőért
A csipkebogyó magjaiból kinyert olaj remek fiatalítószer. Rendkívül gazdag telítetlen zsírsavakban és bőrápoló hatású A-vitaminban. Esténként kenje be a homlokát és a szem alatti részt pár csepp olajjal, és masszírozza be a bőrébe. Kisimítja az apró ráncokat.
A szép mosolyért
Tudta, hogy a csipkebogyó a szájhigiéniáról is gondoskodik? A piros gyümölcsben található nagy mennyiségű cserzőanyag megerősíti a fogínyt. Naponta gargarizáljon csipkebogyóteával (édesítőszer nélkül), és elbúcsúzhat a fogínyvérzéstől.
A gyomorért
Korábban egyetlen háztartásból sem hiányozhatott a csipkebogyótea. Manapság azonban a nagy választék miatt sokszor megfeledkeznek róla. Ha túl sokat evett, igyon meg 1 csésze csipkebogyóteát: élénkíti az emésztést és segít salaktalanítani a szervezetet.
Borítókép: illusztráció