2019.07.03. 14:00
Egészséges és frissítő finomság a sárgadinnye
Ahhoz, hogy igazán élvezzük a gyümölcs egyedi ízét, időre van szükség, ugyanis többnyire felnőttként kedveljük meg zamatos, enyhén zöldséges aromáját.
Forrás: Shutterstock
Fotó: Josep Suria
Több fajtája ismert, de leggyakrabban a rögbilabda formájú, barázdált, narancssárga húsú kantaluppal, a finoman erezett, gömbölyű, szintén sárga húsú galiával, a sárga héjú, ám zöld bélű cukordinnyével, illetve a tojásdad, zöld héjú, krémszínű húsú mézdinnyével találkozhat a piacokon, szupermarketekben. Mindegyiknek más a tápanyagtartalma, a béta-karotin-tartalmuk például annál nagyobb, minél sárgább a húsuk – írja legutóbbi számában a Vasárnap Reggel.
Mi van bennük?
Közös jellemzőjük a magas A-, B1-, B2- és C-vitamin-, valamint cink-, kalcium-, magnézium- és káliumtartalom. Jelentős a folyadéktartalmuk is, emellett gyorsan felszívódó, egyszerű, ám hasznos cukrokat, vízben oldható rostokat tartalmaznak. Egészségre gyakorolt hatásuk az emésztőrendszer karbantartásától kezdve az éles látáson és a barna bőrön át egészen az immunrendszer erősítéséig megmutatkoznak.
Hogy készítse el?
A legjobb, mint a friss gyümölcsök esetében általában, ha nyersen fogyasztja a sárgadinnyét. De készíthet belőle gyümölcssalátát, illetve -levet, koktélokat, fagylaltot, lekvárt, levest, felkockázva pedig akár olvasztott csokoládéba is mártogathatja. A pármai jellegű sonkába tekert darabokat előételként fogyaszthatja.
Borítókép: illusztráció