Életmód

2016.05.05. 10:19

Nem csak gyermekbetegség a bárányhimlő

Különösen veszélyeztetettek a várandós anyukák, a többgyermekes családok, a betegségen át nem esett felnőttek, és természetesen a kisgyermekek.

Perei Dóra

Az ötéves átlagértéket is meghaladta az április közepéig regisztrált bárányhimlős megbetegedések száma Magyarországon az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) adatai szerint. A Házi Gyermekorvosok Egyesületének közleményében tizenhétezer fertőzést rögzítettek, az összesítések alapján a felnőtt lakosság öt-tíz százaléka nem esett át bárányhimlőn gyermekkorában, így ők is fogékonyak a fertőzésre.

Az OEK első negyedévben készített statisztikái alapján a bárányhimlő előfordulása ebben az évben sem csökkent a tavaly feljegyzett közel negyvenegyezer megbetegedéshez képest.

Amit a bárányhimlőről mindenképpen érdemes tudnunk, hogy nemcsak a gyermekeket, hanem azokat a felnőtteket is veszélyezteti-különös tekintettel a várandós anyákra-, akik még nem estek át a betegségen.

Halmai Anna gyermekorvos szerint, ha családalapítás előtt állunk, a bárányhimlő elleni védekezésre mindenképpen gondolnunk kell. Amennyiben a leendő anyuka nem emlékszik rá, hogy korábban volt-e már fertőzött, ezt egy vérvizsgálattal kiderítheti. Érdemes komolyan vennünk a vérvételt, hiszen a terhesség során elkapott fertőzés egyaránt kockázatos az anyának és a magzatnak, a várandósság idején pedig a védőoltás már nem adható be. Szakértőnktől azt is megtudtuk, nehéz egyértelműen megállapítani, melyik korosztály esetében nagyobb az esély a súlyos szövődmények kialakulására, azt ugyanis számos tényező (például a lakókörnyezetünk tisztasága) befolyásolja. Az sem mindegy továbbá, hogy megbetegedésünk pillanatában az immunrendszert erősebb vagy gyengébb pillanatában találja-e a vírus.

A kisgyermekeket, a többgyermekes családokat, a betegségen át nem esett felnőtteket és a kismamákat is veszélyezteti a bárányhimlő-hullám Fotós: Penovác Károly

A prevenció természetesen elengedhetetlen a többgyermekes családokban és azoknál a tinédzsereknél, valamint felnőtteknél is tanácsos, akik gyermekkorukban nem estek át fertőzésen. A betegség ellen a kisgyermekeket egyéves koruk után, de mindenképpen még a közösségbe kerülés előtt ajánlott beoltatni.

A betegség elleni védőoltás megtalálható az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vakcinációs ajánlásában is. Az Európai Unióból Németország, Ausztria, Ciprus, Luxemburg, Lettország, Görögország, valamint Olaszország és Spanyolország számos régiója is a kötelező nemzeti oltási programba emelte a vakcinát.

Érdekesség, hogy amíg hazánkban évek óta tervezik ezt a lépést (a bárányhimlő elleni térítésmentes védekezésre egyelőre csak önkormányzati finanszírozású programok segítségével van lehetőség), addig az Egyesült Államok negyvenkilenc államában az általános iskolai felvételnél alapkövetelmény, hogy a gyermek megkapja a bárányhimlő elleni védőoltást.

Magyarországon a megyei jogú városok közül elsőként tavaly októberben Hódmezővásárhely döntött egy átfogó védőoltási program elindításáról: az önkormányzat ingyenessé tette a betegség elleni szérumot a településen élő 18 év alatti gyermekeknek és fiataloknak. Idén először Egerben indul hasonló kezdeményezés: májusban kezdik beoltani a 2014. augusztus elseje után született gyermekeket-olvasható a közleményben.

Sokunk fejében még ma is él a teória, miszerint minél hamarabb túlesünk a bárányhimlőn, annál jobb, a jelenlegi tapasztalatok azonban azt mutatják, a vírusok jóval agresszívabbak, most, mint tizenöt évvel ezelőtt. Érdemes tehát még időben fontolóra vennünk a védőoltást.

A napokban felütötte a fejét az óvodákban egy vírusos, torokfájással, magas lázzal járó megbetegedés, kíváncsiak voltunk, ez vajon a bárányhimlő előszele vagy egy teljesen más betegségről van szó. A gyermekorvostól megtudtuk, hogy az utóbbi eset áll fenn, a vírust jellemzően az első két napban kíséri magas láz, négy nap elteltével pedig a többi tünet is megszűnik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!