Életmód

2015.07.05. 08:39

Hidegen sajtolt arany

Cserszegtomaj - A hidegen sajtolt olajak jótékony hatását egyre többen elismerik és élvezik. Tóth László olajütő neve pedig ma már szinte fogalom ebben a körben.

Tóth B. Zsuzsa

Tóth László immár öt éve foglalkozik gyógyhatású étrend kiegészítő olajok előállításával. A hidegen sajtolás technológiáját kutatta, jegyezte le, az olajok gyógyhatásának vizsgálata pedig országosan ismertté tette.

- A Kárpát-medence olajos magvaiból fejlesztettem ki 2011-ben a csodavárolajat , amely hétféle gyógyhatású magolajat tartalmaz. A hidegen sajtolt olajak egy mechanikus szerkezettel készülnek. A magok egy csigaprésen keresztülhaladva adják ki magukból a bennük rejlő értékes, egészséges tápanyagokat olaj formájában. Így megőrződnek a jellemző illat és íz anyagok, vitaminok, esszenciális zsírsavak, ásványi anyagok és antioxidánsok. Nincs hozzáadott adalék, nincsenek vegyszerek, nem kell hőkezelés. A mákolaj, a tökmagolaj, a napraforgó olaj, a mandulaolaj, a mogyoróolaj, a lenmagolaj és a csodavárolajok számtalan jótékony hatással bírnak a szervezetünkre - mondja Tóth László, aki 2012-ben vette át a XX. Magyar Innovációs Nagydíjat Gyógyhatású étrend kiegészítő olajak kategóriában.

Termékeiről vásárokon, rendezvényeken is szívesen beszél, kóstoltatja azokat. Közvetlen, könnyed stílusát mindenki kedveli. Az olajak egészségre gyakorolt hatásait felsorolni is nehéz. A mákolaj különösen hasznos például csonritkulás esetén. A mák igen nagy kincs a magyar és a környékbeli országok ételkultúrájában. Aminosavakban, zsírsavakban, foszforban, káliumban, kálciumban és vasban gazdag. A csontozat elsőszámú természetes segítője.

Megállítja a csontszövetek leépülési folyamatát, majd elkezdi építeni azt.Lassítja az öregedést, elősegíti a vérnyomás csökkenését. Kedvező zsírsavösszetételének köszönhetően megelőzhető a trombózis és az embólia kialakulása. Normalizálja a vér koleszterinszintjét. Mindemellett fokozza a szervezet védekező mechanizmusát és növeli a szellemi teljesítőképességet. Idegerősítő, idegfájdalom csökkentő, nyugtató, altató hatású.

Tóth László olajütő szerint a hidegen sajtolás megőrzi a vitaminokat is
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A tökmagolajat nem csak a férfiaknak ajánlja Tóth László, hiszen a prosztata védelme mellett sok más jótékony hatása is van. Gazdag és hatékony védőanyagokban, antioxidánsokban. Sok szelént, A- és E vitamint, Koenzim-et tartalmaz. Hozzájárul szervezetünk gyors regenerálódásához, lassítja az öregedést. E-, F-, B1-, B2-, B6-, D-vitamin tartalma gyulladásgátló, elősegíti a magzatok idegrendszerének optimális fejlődését. Telítetlen zsírsavai jótékony hatással vannak a szív- és érrendszerre. Magas E- vitamin tartalma miatt segíti a nemi működést.

A napraforgó olaj mechanikusan, hagyományosan készítve jelentős mennyiségben tartalmaz telítetlen zsírsavakat, valamint sok E vitamint és ásványi anyagot. Koleszterin csökkentő fitoszterolban gazdag és segít a daganatok megelőzésében, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kezelésében. Jótékony hatású a prosztata problémákra is.

A mandulaolaj hatásos immunerősítő, gátolja a cukorbetegség kialakulását. Ajánlott emésztési problémák, hurutos betegségek és tüdőgyulladás esetén is.

A fent említett olajok ajánlott napi fogyasztása egy-két mokkás kanálnyi önmagukban, vagy kenyérrel, de salátaöntetként szintén jó.

Kipróbálásra érdemes a csodavárolaj

A csodavárolaj négy olyan növényből készül, amelyek jótékony hatással vannak az egészségre. A mákolaj a csontritkulás ellenszereként is ismert. A tökmagolaj elsősorban a férfiaknak ajánlott, hiszen a prosztatabántalmak ellen hat. A napraforgóolaj a magas koleszterinszintet csökkenti. A mandulaolaj hatásos immunerősítő hatású, gátolja a cukorbetegség kialakulását. A sajtok és az olajok készítéséből visszamaradt termékek pedig felhasználhatóak sütéshez, főzéshez.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!