Életmód

2017.04.05. 10:30

A változás bennünk van

Réde – Egy korábbi írásomban Francsics Judith a jósnő feladatáról beszélt, érintve a felelősséget, a különböző élethelyzetben megrekedt emberek életét illetően.

Müller Anikó Hanga

Most a másik oldalról közelítette meg a témát, azt fejtegetve, mit is kellene tenni az egyénnek élete megváltoztatásáért. – Sokan keresnek párkapcsolati, munkahelyi, gyermeknevelési és betegséggel kapcsolatos témában. Azt tapasztalom, sokan nem értik, amikor történik valami az életükben, azt ők saját maguk generálják. Ha valami negatív dolog éri őket, problémájuk van, hajlamosak a másra mutogatásra, arra, hogy az okokat máshol, másban keressék. A férj, a feleség, a gyermek, a tanár, a főnök, stb. a hibás, hogy ilyen helyzetbe kerültek, vélik. Mindig a külső okokat keresik. Vegyünk egy példát. Egy feleség panaszolja, huszonéve szenved egy rossz házasságban, nem tud dűlőre jutni a párjával, és a férjét okolja, amiért beteg lett. Visszakérdeztem, akkor miért is van vele, miért nem lépett ki már a kapcsolatból? Nagyon fontos, hogy én nem mondhatom meg senkinek, mit tegyen, de felhívhatom a figyelmét, hogy az állapota az ő döntésének, a múltbeli gondolkodásának a következménye.

Feltételek nélkül gondolkodni, vallja Francsics Judith Fotó: A szerző

A döntéseinek és a nem döntéseinek.  Szeretjük várni a változást az életünkben, de rá kell döbbennünk, hogy a változás bennünk van, csak saját magunkra tudunk hatással lenni. Ha mi magunk kimozdulunk a komfortzónánkból, merünk változtatni és változni, akkor ennek függvényében környezetünk is ugyanúgy fog változni. Nekem kell megtenni az első lépést. Ha ezt feltételekhez kötjük, pl. azt mondjuk, akkor változtatok, ha ez és ez meglesz, akkor keresek új munkahelyet, ha itt már nagyon nem működik, akkor nézek új lakást, ha el tudom adni a régit, akkor lépek ki egy rossz kapcsolatból, ha...  Fel kell ismernünk, hogy feltétel nélkül kell gondolkodni, megtenni az első lépést, hogy jöjjön a segítség, vagy a következő történés az életben, amivel tovább lehet lépni. Komoly aranyszabály mindenki életében, hogy ahogy a múltban gondolkodott, az a jelene, s ahogy gondolkodik és cselekszik a jelenben, az lesz a jövője. Mindenki saját maga felelős az életéért, kár tehát kifogásokat keresni, vagy mutogatni bárkire is, mondta. Francsics Judith – aki önmagát nem is jósnőnek, hanem lélektudatosság fejlesztőnek tartja – azt vallja, egyik legfőbb feladata ébresztgetni az embereket, hogy ezen törvényeket, törvényszerűségeket megértsék és merjék vállalni döntéseik következményeit. Ahogy Robert McCammon írja: "Adj kulcsot az embereknek, ők majd kinyitják vele a zárakat."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!