2015.06.24. 14:40
A rák megelőzésében is segít az E-vitamin
Erősíti az immunrendszert és az öregedési folyamatokat is gátolja a táplálkozás során bevihető E-vitamin.
Az E-vitamin zsírban oldódik, ezért elsősorban a zsírdús ételekben található, például diófélékben, olajos magvakban, a tojássárgájában, tengeri halakban vagy az avokádóban, mondta érdeklődésünkre Mihályfiné Frómann Edit, a Csolnoky Ferenc Kórház dietetikusa. Emellett E-vitaminforrások a növényi olajok, így a tökmag, a lenmag vagy az olívaolaj is.
Az E-vitamin sejtvédő hatású, ezért a környezeti szennyezések és az elektroszmog ellen is véd, míg antioxidáns hatása miatt a rák megelőzésében játszik fontos szerepet.
Változatos táplálkozás mellett hozzájutunk elegendő E-vitaminhoz, közölte Henn Dóra dietetikus. Abban az esetben, ha valaki például egy fogyókúra miatt kevés magasabb zsírtartalmú ételt fogyaszt, táplálék-kiegészítőként is beviheti a szervezetbe, azonban ilyenkor kövesse orvos vagy dietetikus tanácsát, javasolja Mihályfiné Frómann Edit.
A szervezetben rövid ideig raktározódik az E-vitamin, ezért rendszeres pótlása különösen fontos. Csökkenti a bőr sérülékenységét, gyorsítja a sebgyógyulást, védi a vörösvértesteket a károsodásoktól, valamint a hormonháztartásban is szerepe van.
Sejtvédő vitaminként az egész emberi szervezetre jótékony hatással van, teszi hozzá a dietetikus. Rendszeres alkalmazása csökkenti a szívroham, a trombózis, a szélütés és az Alzheimer-kór kialakulását is.