Életmód

2015.08.13. 16:27

A családon belüli erőszak nem függ a nemzetiségtől, a vagyoni helyzettől és iskolai végzettségtől

Magyarországon sokáig a szőnyeg alá söpörték a családon belüli erőszakkal kapcsolatos problémákat, ami világszerte elég gyakori. Megoldás azonban csak akkor várható, ha kiderül az erőszak, amely lehet akár testi, akár lelki természetű.

Penk Tímea

Tompa Krisztina szociális munkás arról számolt be lapunknak, hogy Angliában hogyan kezelik ezeket a problémákat.

– London egyik előkelő részén dolgozom egy kórházban csoportvezető-helyettesként. Egy viszonylag kicsi szervezetben, négy-öt szociális munkással és egy adminisztratív dolgozóval látjuk el az eseteket. A kollégáim általában tíz családot gondoznak, én kevesebbet, mert szupervíziós feladatokat is végzek – számolt be Tompa Krisztina. A negyvenes évei elején járó hölgy a Bárczi főiskolán szerezte diplomáját, amit Angliában is elismertek.

– A családon belüli problémák sokkal hatékonyabban kezelhetők, ha ugyanaz a szerv végzi el a szükséges teendőket a kezdetektől a megoldásig – hangsúlyozta Krisztina, majd hozzáfűzte, hogy míg Magyarországon a hatósági eljárást a gyámhivatalok, illetve a járási hivatalok gyámügyi osztályai végzik, és külön szervként működnek a családsegítő és gyermekjóléti szolgálatok, addig Angliában mindkét szerv feladatát egyetlen egység végzi, és így hatékonyabb a munkavégzés.

– A gyámügyi és a gyermekjóléti feladatok keveréke az, amit mi csinálunk. Környezettanulmányt végzünk, döntünk a védelembe vételről, szükség esetén a gyermek családból történő kiemelésről. Ha annyira súlyos a helyzet, a rendőrség sürgősségi határozata alapján három napra elvitethetjük a gyermeket, ez elég idő arra, hogy a bíróság elé terjesszük az ügyet – számolt be a szakember. Alkohol, drog, testi és nemi erőszak a leggyakoribb probléma, amit kezelniük kell. A szociális munkás arról is beszámolt, hogy a felmérések szerint a sértettek csak a sokadik bántalmazás után fordulnak a rendőrséghez.

– A bántalmazót és a bántalmazottat külön terápiára küldjük, és a gyerekkel is foglalkozunk, hogy fel tudja dolgozni a helyzetet. Esetenként változik, hogy mikor következik be  javulás. Sokszor csak az jelent megoldást, hogy a bíróság elítéli a bántalmazót vagy távoltartást rendel el, ezt kint komolyabban veszik – mondta Krisztina. Ha a gyereket nem lehet visszahelyezni a családba, akkor örökbe adják vagy nevelőszülőkhöz kerül. A szakember úgy tapasztalja, hogy nemzetiségtől, vagyoni helyzettől és iskolai végzettségtől is függetlenül bárhol előfordulhat családon belüli erőszak.

– A szülőknek fogalmuk sincs arról, hogy mit él át ilyenkor a kiskorú. A bántalmazó a gyermeket is „beeteti”, ez különösen a szexuális abózusra jellemző. Az elkövető azt mondja a gyereknek, hogy mindez az ő titkuk, és megfenyegeti, hogy ha elmondja a történteket, akkor még nagyobb baj lesz belőle. Egy hazugsághálót alakít ki a bántalmazó, aki meglehetősen magabiztos – számolt be a csoportvezető-helyettes. Angliában elég ritkák a hamis bejelentések. Azokat is meg kell vizsgálni, de ilyenkor elég hamar kiderül, hogy nincs tényleges veszélyeztetettség.

– Akkor sikeres egy folyamat, ha a szülő bele tudja helyezni magát a gyerek cipőjébe. A legtöbb szülő jót akar a gyerekének, de nem mindenki tudja, hogy ezt hogyan kell csinálni. Néha fogalmuk sincs arról, hogy mire van szüksége a fiuknak, lányuknak – fogalmazta meg a szakember. Elmesélte, hogy a gyerek sokszor csendben marad, hogy a szülők közötti feszültséget tompítsa, ezt a bántalmazó fel tudja használni a bántalmazott ellen. A gondozásba vett kiskorúaknak sokszor csak egy-egy rajzából szembesül a szülő azzal, hogy mit él át a gyermeke.

– Angliában váláskor kirendelnek egy a szociális munkást, aki a gyerek szükségletei érdekében javaslatokat tesz. Ezeket figyelembe veszi a bíró, aki  arról is dönthet, hogy a gyerek a bántalmazó szülővel csak felügyelet mellett találkozhasson – mondta Krisztina. Angliában rengeteg a nemzetközi érdekeltségű ügy. Nincsenek könnyű helyzetben, amikor különböző államokban élő szülők és gyermekek között kell például a láthatást szabályozni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!