Életmód

2014.02.19. 17:35

Nem mindenki szép és gazdag

Veszprém - Rendkívül népszerű az Életmóddal az egészségért című mentálhigiénés előadássorozat a Hangvillában, Zsiga Attila életmód tanácsadó legutóbb az önértékelést járta körbe. A sorozat harmadik részére olyan sokan érkeztek, hogy többen állva hallgatták a színvonalas, egyéni humorral fűszerezett gondolatokat.

G. Takács Mária

Zsiga Attila eredeti személyiség, kiváló a kommunikációs készsége, előadására a középiskolásoktól a nyugdíjasokig, férfiak és nők egyaránt kíváncsiak voltak. A kivetítőn látható Weöres Sándor sorok ( Alattad a föld, feletted az ég, benned a létra ) határozták meg az est mondanivalóját.

Zsiga Attila sorra vette a mai világ értékrendjét, amiből kiderült, hogy az emberek 90 százaléka gondolkodás nélkül fogadja el a média torz értékrendjét, aminek hatására szinte valamennyien a gazdagok és szépek kategóriájának igyekszünk megfelelni. A tapasztalatok szerint az emberi értékek háttérbe szorultak, ami hosszú távon folyamatos önértékelési zavarokhoz, konfliktusokhoz vezethet, hiszen nem mindenki szép és gazdag. Tehát előbb-utóbb fel kell tenni önmagunknak a kérdést: Ki vagyok én? Az előadás során kiderült, legtöbben vagy idealizált, vagy alulértékelt önképet festünk magunkról, a túlzott önbizalom éppoly veszélyes, mint a megfelelő önértékelés hiánya. Az emberek többsége tudat alatt vagy tudatosan folyton a kedvező visszajelzésekért küzd, hajlamosak vagyunk képességeinket túlbecsülni. Míg mások alulértékelik magukat, örökösen önbizalom-hiánnyal küzdenek. Ezért fontos a kérdés őszinte megválaszolása, amiben többnyire az énkép sajátos, család és társadalom által befolyásolt torzulása köszön vissza. A szülők lekicsinylő, örökké kritikus megjegyzései, megfelelésre kényszerítő magatartása, állandó túlzott elvárásai egy idő után beépülhetnek a gyerek személyiségébe, ami felnőtt korban lelkiismereti problémaként jelenik meg, a soha nem vagyok elég jó önvád formájában.

 

Nagyon fontos, hogy a szülők felismerjék gyermekük alaptípusát, és adottságait figyelembe véve, személyiségét tisztelve, finoman formálják őt. Persze ehhez szükséges a szülő megfelelő önértékelése, tudatos értékteremtő törekvése. Sokan nem gondolnak arra, hogy a gyermek a szülő szociális tükre. Környezetünk segít tisztázni önképünket, hiszen családtagjaink, barátaink hozzánk való viszonya tükrözi viselkedésünk, személyiségünk jellemzőit. Először tehát őszintén szembe kell nézni önmagunkkal, emberi gyarlóságainkkal, még akkor is, ha ez a tükörkép mást mutat, mint amit szeretnénk. Zsiga Attila lépésről lépésre vezette el a hallgatóságot a lényeghez. Felhívta a figyelmet a társadalom hamis értékrendjére, elvárásaira, hiszen manapság legtöbben a média által idealizált celebeket tekintik követendő példának. Helyette megmutatta a valós értékeket. Hangsúlyozta, minden ember más, másként értékes, mindenki született valamire.

Az önismeret következő fontos lépéseként említette önmagunk elfogadását. Csak akkor számíthatunk mások megértésére, szeretetére, ha elfogadjuk magunkat olyannak, amilyenek vagyunk, és megtanuljuk szeretni magunkat a hibáinkkal együtt. Ismerjük fel személyiségünk pozitív oldalát és korlátait egyaránt. Ennek tudatában elérhető célokat tűzzünk magunk elé, hiszen aki kellő önismeret hiányában elérhetetlen álmokat dédelget, az örökre boldogtalanságra ítéli magát. Fontos, hogy megtaláljuk magunkban azt, amire képesek vagyunk. Zsiga Attila tanácsa szerint keressünk olyan elfoglaltságot, ami örömöt okoz. Tudatosítsuk magunkban, holétezésünk valamiért fontos, hiszen valamennyien egyediek, különlegesek és megismételhetetlenek vagyunk!





Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!