Devecser

2016.09.19. 20:25

Értelmetlen aláírásgyűjtés!- A helyi lakosság ellenzi a pályázati részvételt

Téves információk birtokában kezdeményeztek aláírásgyűjtést a szociális bérlakások építése ellen - állítja Ferenczi Gábor polgármester.

Penk Tímea

Nyáron tárgyalt a képviselő-testület arról, hogy pályázatot nyújt be az önkormányzat bérlakások kialakítására a Bocskai utcában. Három kétlakásos ingatlanba szociálisan rászoruló családok költözhetnének.

- Meggyőződésem, hogy többen félreértették az önkormányzat szándékait, ugyanis szó sincs arról, hogy társadalomellenes magatartást tanúsító személyeket kívánunk szociális bérlakásba költöztetni - hangsúlyozta Ferenczi Gábor. A polgármester arra is felhívta a figyelmet, hogy az önkormányzat szabja meg a beköltözés feltételeit.Ferenczi Gábor elmondta, az elbírálás fontos szempontja, hogy a pályázó betartsa a köztisztasági, a közbiztonsági és a közösségi együttélés szabályait.

A devecseri szociális bérlakásépítés Ferenczi Gábor polgármester szerint a város javát szolgálja.

A Sárközi Róbert otthona és autószerelő műhelye melletti üres területet határozta meg az önkormányzat a szociális bérlakások építésének helyszínéül. A helyiek tiltakoznak a telep építése ellen
Fotó: Penk tímea

- Ez a lehetőség nagy segítséget jelenthet például egy rászoruló kisnyugdíjasnak, de akár szolgálati lakásként is működhet annak érdekében, hogy szakemberek települjenek a városba. Mindezekről
a képviselő-testület dönt - mondta Ferenczi Gábor. A polgármester sérelmezi, hogy egyesek azt híresztelik, tönkre akarja tenni a városrészt, miközben éppen fejlesztési szándék vezérli.

A szociális bérlakások építését elutasítók közül kétszáz aláírást már átvett a jegyző, azóta újabb ötvenen-hatvanan fejezték ki tiltakozásukat.

- Az önkormányzat a pályázat benyújtása előtt nem kérte ki a lakosság véleményét, de a képviselő-testületi ülésen elhangzott, hogy jelentős nagyságrendű tiltakozás esetén visszavonják a szociális bérlakások építésére vonatkozó elképzeléseket - mondta Sárközi Róbert, aki az aláírásgyűjtést kezdeményezte. A fiatalember
a bérlakások építésére kijelölt terület mellett lakik a családjával, és autószerelő műhelyét is ott üzemelteti.

- Mindenki tudja, hogy szociális bérlakásokba nem orvosok vagy mérnökök költöznek, hanem azok lakhatását oldja meg, akiknek nincs hol lakniuk. Meg kell nézni, hogy más településeken milyenek a szociális bérlakások. Mi nem szeretnénk ilyet sem a szomszéd telekre, sem a város más részeire - hangsúlyozta Sárközi Róbert. Hozzátette, hogy a pályázathoz benyújtott térkép sem valós, mert arról hiányoznak az ő ingatlanjai, viszont még szerepelnek a vörösiszap-katasztrófában megsemmisült házak.

- A lakosságot felháborítja, hogy amíg a pályázat célja a szegregátum megszüntetése, addig a devecseri tervek éppen a belvárosban hoznának létre egy ilyen telepet. Jelenleg nem létezik önkormányzati rendelet arról, hogy kik költözhetnének a tervezett ingatlanokba, így semmiféle garancia nincs arra, hogy a szociális bérlakások a város javát és a kö-
zösségi együttélés fejlődését szolgálnák - állítja a tiltakozó, aki azt szeretné, ha a képviselő-testület érdemben foglalkozna a lakosság véleményével, és ennek megfelelő-en hozná meg a döntéseit, visszavonva a pályázati részvételt.

A képviselők megkapták a tiltakozó aláírásokat, de a héttagú testületnek csak három tagja kívánt elállni a pályázattól, így azt az önkormányzat nem vonta vissza.



Címkék#devecser

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!