Devecser

2017.01.11. 11:27

A gazdasági és társadalmi fejlődés útján

Devecser – Kifejezetten sikeres évet tudhatunk magunk mögött: felújítások, beruházások, munkahelyteremtés, kulturális és közösségi értékteremtés jellemezte az elmúlt esztendőt a városban – mondta Ferenczi Gábor polgármester.

Penk Tímea

A tavalyi év egyik legnagyobb eredményének nevezte a polgármester az öt és fél kilométeres belterületi útfelújítást. A városban több helyen járdákat is rendbe hoztak, és megvalósult a Torna-patak árvízvédelmi beruházása. A külterületi részek is fejlődésnek indultak, elsőként a Tik-hegyen kezdték meg a bekötőutak megtisztítását, valamint utcanévtáblákat helyeztek el az ott élő ingatlantulajdonosok javaslatai alapján.

- Kerékpárszerelő és -javító műhelyet létesítettünk a Vöröskereszttel és a Revita Alapítvánnyal. Ez egy társadalmi célú vállalkozás, amely hátrányos helyzetű munkavállalók foglalkoztatására jött létre, és a környezetvédelemhez is hozzájárul azzal, hogy a hulladékból értéket teremt – mondta Ferenczi Gábor. Egy savanyítóüzemet is létrehoztak, amely az önkormányzat saját kertjében termelt zöldségeket és fűszernövényeket dolgozza fel. Májusban elkészült az első termék, a savanyított spárga.

- Jelenleg tizenötféle termék készül, és a kínálat folyamatosan bővül. A város hivatalos termékcsaládja nevet is kapott, Devecseri Portékaként címkézzük az üvegeket – számolt be a polgármester. Elmondta, hogy létrehoztak egy hűtőkamrát a saját termékeik tárolására, és kialakították a belvárosi piac- és rendezvényteret, ahol a város kemencéje is megépült. Nemrégiben pedig egy autómosót adtak át.

- Önkormányzati ingatlant újítottunk fel, valamint az általános iskola alsó tagozatának a teljes villanyhálózatát hétmillió forint értékben, de egy új informatikaterem is létesült. Bővült a kamerarendszer, a művelődési ház előtt elkészült a térburkolat, napelemes világítást létesítettünk két gyalogátkelőnél, új köztéri hulladéktárolókat helyeztünk el – sorolta Ferenczi Gábor. A tavalyi év küzdelmeinek az eredményeként említette, hogy december közepén visszavették a meggyeserdei használtcikk-piac üzemeltetését.

- Számos közösségi és kulturális esemény színesítette a tavalyi évet. Monumentális első és második világháborús emlékművet avattunk, trianoni kettős keresztet állítottunk, Heinczinger István kántortanító emléktábláját helyeztük el, önkéntesek munkáját dicséri a kőkereszt rendbe tétele. Egy bélyegsorozat kiadását kezdtük el, amely a város természeti és épített értékeit mutatja be – ismertette a polgármester. Hozzátette: egyre élénkebbek a város testvértelepülési kapcsolatai a délvidéki Csóka és a kárpátaljai Nagypalád-Fertősalmás lakóival. Ismét megtartották a Székely szabadság napját.

- A város tavaly is odafigyelt a nehéz helyzetben lévő lakóira. Közel a hétszáz idős személyt tudtunk támogatni magánszemélyek, cégek, a Vöröskereszt és a roma önkormányzat hozzájárulásával. Jótékonysági bált szerveztünk a Devecseri Ifjúsági Fúvószenekar javára, és megrendeztük az első Miss Somló szépségversenyt. Az 1,2 millió forintos bevételt a művelődési ház színháztermének a felújítására, a széksorok teljes cseréjére különítettük el – mondta a polgármester. A tavalyi év szomorú eseményeként említette, hogy továbbra sincsenek meg a vörösiszap-katasztrófa felelősei.

Az önkormányzat több mint húszmillió forint pénzmaradvánnyal zárta a 2016-os évet. Ferenczi Gábor bízik abban, hogy a tavaly megkezdett beruházások tovább fejlődnek és a beadott pályázatok további sikereket alapoznak meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!