Csopak

2017.07.30. 16:28

Kirándulás és megállapodás

MYSLENICE, CSOPAK Nemrégiben egy negyvenfős delegáció látogatott ki négy napra a lengyel testvértelepülésre, amellyel 2005 óta állnak szerződésben.

Szendi Péter

Sok kulturális és gasztronómiai programon vettek részt, ráadásul a két település vezetője, Ambrus Tibor és Maciej Ostrowski együttműködési megállapodást is kötött.

A myslenicei folklórfesztiválon több európai országon kívül afrikai, dél-amerikai és ázsiai együttesek is képviseltették magukat. Hangulatos, színvonalas produkciókat láthattak az érdeklődők, megismerhették az adott ország kultúráját és gasztronómiáját. A csopakiak sem akartak minderről lemaradni. A standjuknál mindig tömött sorok voltak. Nem véletlen, hiszen háromszáz lángost sütöttek, magyar kolbászból falatkákat készítettek, és finom csopaki borokat és pálinkákat kóstolhattak meg az érdeklődők.

A delegáció megtekintette Krakkóban a II. János Pál pápa-központot, ahol éveken keresztül mint pap dolgozott, majd érseke lett. Megnézték azt a pápai ruhát is, melyben merénylet áldozata lett 1981. május 13-án egy török férfi, Mehmet Ali Agca által, de megtekintették a várat és a belvárost is. A myslenicei sóbánya szintén sokak tetszését elnyerte.

A két település vezetője, Ambrus Tibor (balra) és Maciej Ostrowski (jobbra) együttműködési megállapodást is kötött. A település honlapján és a rendezvényeiken szerepeltetik Myslenice várost és annak rendezvényeit, cserébe ők is hasonlóképpen járnak el Fotó: Csopak község önkormányzata

- Amiért elsősorban kint voltunk, hogy hivatalosan együttműködési marketingszerződést kössünk. A honlapunkon és a rendezvényeinken szerepeltetjük Myslenice várost és annak rendezvényeit, cserébe ők is hasonlóképpen járnak el. Amit nagyon fontos még megemlítenem, hogy a csonka torony egyik harangjának az elkészítéséhez hozzájárulnak, úgy érzem, ez nemes cselekedet a részükről. Számításaink szerint egyébként Csopakon a lengyel turisták száma meghaladja a németekét. Úgy gondolom, hogy a tizenkét évvel ezelőtt született testvérvárosi kapcsolatnak kézzelfogható és forintosítható eredményei is vannak - hangsúlyozta Ambrus Tibor polgármester.

A Csopak-napokon fellép majd a Ziemia Myslenicka Néptáncegyüttes, mely Lengyelország egyik legjobb népi együttese. A következő héten pedig a testvérvárosi találkozó keretén belül láthatjuk a Dixieband együttes koncertjét is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!