Csetény

2015.09.26. 17:16

Újraélesztik a hagyományokat Csetényben

Csetény - A hagyományőrzés és a jótékonykodás jegyében telt az idei Szüreti felvonulás és bál, melyen a Nemzeti Vágtán kiemelkedő eredményt elért Vörös Józsefet is köszöntötték.

Kutasi Zsófia

Az egész napos rendezvényen délelőtt a gyermekprogramoké volt a főszerep; a kicsiknek többféle foglalkozást tartottak, kipróbálhatták a hagyományőrzés jegyében többek között a népi kismesterségeket, íjászatot és a népi játékokat.

Az egészségsarokban a felnőttek számára vérnyomás- és vércukormérést tartottak.Kora délután kezdődött a zenés-táncos szüreti felvonulás lovasokkal a tsz-udvartól végig a falu utcáin. A vidám forgatagot öt helyszínen az óvodások, iskolások és a helyi Bujka néptánc együttes műsora színesítette. A Holitscher-kastély udvarában minden résztvevőt megvendégeltek a szervezők.

Fotó: Penovác Károly

A programot az óvoda szervezte, az intézmény képviseletében Kelemen Anita - intézményvezető, korábban arra kérte a gyermekeket és szüleiket, hogy madárijesztőket helyezzenek ki a porták elé, emiatt mindenki madárijesztő-lázban égett a településen. Kiemelten fontosnak tartják, hogy a régi hagyományokat újraélesszék a faluban, többek között a lovas hagyományokat is, mely mindig fontos része volt Csetény életének.

A nap jótékonysági szüreti bállal ért véget, melynek díszvendége Vörös József volt, aki a Nemzeti Vágta döntőjében második helyezést ért el Csipa nevű lovával. Számára a bál fővédnöke, Nagy Attila polgármester elismeréseket adott át; Csetény Bajnoka 2015 Nemzeti Vágta feliratú huszárkardot, egy számára készített azonos feliratú herendi vázát, valamint egy babérkoszorút, emellett a lovas családját és a felvezetőt, Ihász Andrást is köszöntötték.

A jótékonysági bál bevételével a csetényi Csicsergő Óvoda gyermekei részesülnek támogatásban.

- Jövőre egy bővítéssel egybekötött fejlesztést tervezünk az óvodában, azonban a gyermekek színvonalas neveléséhez mindig szükség van újabb és újabb eszközökre. Az önkormányzat lehetőségei szerint mindig támogatta a nevelési, oktatási intézményeit, de a jótékonyság, egyéb támogatás mindig jól esik egy intézmény életében. Fontos feladatunknak érezzük, hogy a csetényi óvodások a legjobb feltételek mellett tölthessék el az óvodás éveket – nyilatkozta Nagy Attila polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!