Szerencsés szülinaposok - Február végén is átlagos a születések száma

Veszprém - Február 29-ének nincs jelentősége a házasodni készülő fiatalok számára; a számmisztikai adatok nem befolyásolják a párokat, véli az anyakönyvvezető.

zaol.hu

Február 29-e ugyanolyan nap, mint a többi, nem kiemelkedő a házasságkötések száma. Sőt, Veszprémben  az elmúlt években ezen a napon nem is volt esküvő, 1992-ben viszont négy - 29-e akkor szombat volt. A fiatalok nem foglalkoznak a számmisztikával, az esküvő  időpontját a legtöbben nem különleges dátumhoz kötik, de az jellemző, hogy péntek 13-án nem szeretnek házasságot kötni; a babona miatt inkább  elhalasztják az esküvőt. Molnár Erzsébet veszprémi anyakönyvvezető elmondta: az esküvők 48 százakát manapság pénteken tartják, sokan részesítik előnyben a szerényebb, szűkebb körű ünnepséget.

Esküvőt ritkábban anyakönyveznek ezen a napon, a születések száma azonban átlagos; a szülések  éppolyan gyakoriak, mint az év többi napján. A veszprémi kórházban 1980-ben hét lány és két fiú, 1984-ben egy fiú, 1988-ban három lány, 1992-ben két fiú, 1996-ban két lány, két fiú, 2000-ben két fiú, 2004-ben két fiú, 2008-ben három lány és két fiú született, idén február 24-én, a hivatalos szökőnapon három lány és négy fiú. Molnár Erzsébet hozzátette: tendencia, hogy csökken a gyereklétszám és egyre több a házasságon kívüli gyerek (tavaly 1496 baba született, 48 százalékuk házasságon kívül).

A február 29-én születettek is évenként megtartják a születésnapjukat, vannak, akik négyévente nagyobb családi körben ünnepelnek. Az anyakönyvvezető szerint szerencsésnek mondhatják magukat azok, akik érdekes, különleges napon születtek, ez a szerencse végigkíséri az életüket.

 

Írországi hagyomány a legénykérés

Az ír hagyomány az 5. századra, Szent Patrikra és Szent Brigittára vezethető vissza, hogy a nők csak szökőévben, február 29. napján tehetnek házassági ajánlatot választottjaiknak. Állítólag Szent Brigitta panaszkodott Patrik püspöknek, hogy egyes hölgyeknek túl sokat kell várniuk arra, hogy feleségül kérjék őket. Ekkor Patrik úgy határozott, hogy az epekedő hölgyek kizárólag ezen a napon megkérhetik választottjaik kezét. Azt a férfit, aki visszautasította egy hölgy ajánlatát, megbírságolták - ez lehetett egy csók, egy pár kesztyű vagy egy ruha is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!