Lemondások szolidaritás helyett - Egy mindenkiért, mindenki egy ellen

Megyei körkép - Árok Kornél társelnök eltávolítása miatt lemondott a Magyar Szolidaritás Mozgalom (MSZM) több megyei és városi koordinátora.

Tremmer Tamás

Az elmúlt héten Veszprémben tartotta regionális értekezletét az MSZM. Mivel a mozgalomban megkérdőjeleződött a demokratikus működés, ezért az összes koordinátor bejelentette lemondási szándékát, amelyet attól tettek függővé, hogy észrevételeikre hétfőig kapna-e elfogadható választ. Ez azonban nem történt meg, ezért sajtónyilatkozatot tettek közzé.

Közleményükben az áll, hogy többük törekvése és szándéka ellenére a kezdeti irányelvek, célok nem, vagy nehezen valósultak, valósulnak meg. Az alulról jövő kezdeményezések és a központi döntések közötti szinte folyamatosak a problémák, a különféle demonstrációk időpontját nehéz egyeztetni, indokolatlanul rossz az információáramlás.
Úgy látták, hogy a négy társelnök közül három, Székely Tamás, Székely Sándor és Kónya Péter nem az eredeti irányvonal szerint haladt. Árok Kornél viszont a mozgalom indulásakor meghatározott úton járt. Az „egy mindenkiért, mindenki egy ellen” elv kezdett teret nyerni a társelnöki karban. Nem láttak olyan koncepciót sem, melyet tiszta lelkiismerettel a mozgalomhoz csatlakozottak elé tudtak volna tárni.

Ezek után január 27-én a csatlakozottak, a koordinátorok tudta nélkül megkísérelték Árok Kornélt a társelnöki tisztségéről elmozdítani, de a másnapra összehívott koordinációs értekezleten még sikerült megakadályozni. Ezzel, még ha csak ideig óráig is, de megőrizték az egységet. Árok Kornél 2012. február 20-án történt eltávolítása után viszont elkezdődött a lemondások sora.

Árok Kornél eltávolítását a társelnöki posztról sokan nem értik, hiszen ő soha nem csinált abból titkot, hogy tagja a Szövetség az Egységes Magyarországért elnevezésű bejegyzett pártnak. Mint ahogyan azon szándékát sem titkolta, hogy hivatásos szolgálati viszonyának megszűnését követően a párt soron következő kongresszusán tisztségre fog pályázni.

Az MSZM-hez csatlakozottak között sokan vannak, akik valamilyen pártnak tagjai, az egyik társelnök egy másik szervezetnek a társelnöke. Többen úgy vélik, hogy az Egymillióan a Sajtószabadságért (Millások) szervezetből távozók - akik aztán megalakították az Egymillióan a Demokráciáért (EMD) nevű szervezetet -, próbálják átvenni az irányítást. Miközben a mozgalomban pártsemlegességére hivatkozva Árok Kornélt támadták, bizonyos jelek arra engedtek következtetni, hogy valakik a háttérből politikai befolyással próbálnak a mozgalomra nyomást gyakorolni.
A fentiek miatt a veszprémi regionális ülést és a várt válaszok elmaradását követően 23 koordinátor – köztük két veszprémi – lemondott. Közleményük szerint a jövőben mindannyian tovább dolgoznak az általuk kitűzött célok elérésért, de azt nem a MSZM keretein belül teszik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!