Önkormányzati változást, de ne így!

Budapest - A vidéki polgármesterek sokasága változást akar az önkormányzati rendszerben, de értetlenül áll a Belügyminisztérium által nyilvánosságra hozott törvénytervezetben olvasható elképzelésekkel szemben.

Győrffy Árpád

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített elnökségi ülésén fogalmazták meg a fentieket kedden. Véleményük szerint a korábban sikeres önkormányzati rendszer mára igazságtalanná és fenntarthatatlanná vált, ezért az átalakítása elkerülhetetlen. Az önkormányzatok és vezetőik érdekeltek egy működőképes új önkormányzati rendszer kialakításában, amely megőrzi az elmúlt évtizedek alapértékeit, erősíti a demokratikus közélet szervezését, érvényre juttatja a szubszidiaritás európai elvét, tehát minden döntést és végrehajtást azon a lehető legalacsonyabb szinten kell elvégezni, ahol ehhez a legnagyobb hozzáértéssel rendelkeznek.

Az önkormányzatok jelentős részét tömörítő szervezet szerint a kormány javaslata több alapvető kérdést megválaszolatlanul hagy. Nem tisztázza például, mi lesz a feladata a községeknek, városoknak, a járásszékhely városoknak és a megyei városoknak. Nem lehet tudni, azt sem, hogy hány járás lesz és az államigazgatási feladatok teljes körűen átkerülnek-e a járási hivatalokhoz.

Több ügyben konkrétan is megfogalmazzák a kormány elképzeléseivel szembenálló véleményüket. Például az alapfokú oktatás a jövőben is maradjon önkormányzati feladat. Ha kötelező önkormányzati feladat átadásra kerül másik önkormányzatnak, vagy az államnak, akkor a feladatellátáshoz szükséges vagyon ingyenes átadásával egyidejűleg térítsék meg az értéknövelő beruházást, az állami juttatáson kívüli önkormányzati hozzájárulást, a feladat ellátást terhelő hitel és kötvény visszafizetési kötelezettséget. Követelik azt is, hogy önálló önkormányzati hivatalt tarthasson fenn minden város és a meghatározott feltételeknek megfelelő község. Másképp szeretnék a feladatfinanszírozási és a javadalmazási rendszert, valamint a területszervezési előírásokat.

A TÖOSZ elnöksége leszögezi, hogy az önkormányzati rendszer átfogó átalakítása a benne dolgozók együttműködése nélkül nem lehet sikeres, elengedhetetlen, hogy a kormány az országos önkormányzati érdekszövetségekkel érdemi párbeszédet és egyeztetést folytasson.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!